hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bejelentett részesedés: ezekre kell figyelni

  • dr. Pauker Zoltán, Andersen Zrt.

Hogyan befolyásolja a bejelentett részesedés az adóalapot? Összefoglaltuk a legfontosabb szabályokat.

A bejelentett részesedés fogalma a társasági adóban

A társasági adóról és osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (továbbiakban: Tao. tv.) szerint bejelentett részesedésnek minősül azon részesedés, amelyet a szerzéstől számított 75 napon belül az adóhatósághoz bejelentettek. Fontos kiemelni, hogy sem az ellenőrzött külföldi társaságban szerzett részesedést, sem a határozatlan futamidejű befektetési alap által kibocsátott befektetési jegy megszerzését nem lehet bejelentett részesedésként kimutatni, így ezek bejelentése nem lehetséges.

A 75 napos bejelentési határidő jogvesztő, így ennek elmulasztása esetén a későbbiekben már nem jelenthető be a részesedés megszerzése. A határidőt a szerzés cégbírósági bejegyzésének napjától, ennek hiányában az alapul szolgáló jogügylet hatályosulásának napjától kell számítani. Ezen utóbbi szabály alkalmazandó például a külföldi jogi személyben megszerzett részesedésre, mivel ebben az esetben a cégbíróság általi bejegyzés nem értelmezhető.

A korábbi szabályokhoz képest könnyítés, hogy a már bejelentett részesedést nem szükséges újból bejelenteni, ha a szerzés az átalakulással, egyesüléssel, szétválással érintett jogutódban, vagy jogutód által történik.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogyan kell adózni a bejelentett részesedés árfolyamnyeresége, illetve -vesztesége esetén, továbbá milyen egyéb szabályokra kell figyelni!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Végrehajtónak járó költségek

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Munkabér átutalása más bankszámlaszámára

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close