hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóalap-korrekciók bejelentett részesedésnél

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Hogyan hat a bejelentett értékvesztéshez kapcsolódó árfolyamnyereség, illetve -veszteség, továbbá az értékvesztés-leírás és -visszaírás az adóalapra? Példákkal segítünk a szabályok értelmezésében.

Cikkünk előző részében összefoglaltuk a be nem jelentett részesedések adózását, mostani írásunkban a bejelentett részesedésekhez fűződő adóalap-módosításokat mutatjuk be.

Adóalap-módosítások

A társasági adóról és osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) előírása szerint [7. § (1) bekezdés dz) pont] csökkenti az adózás előtti eredményt a részesedés értékesítése, apportálás miatti kivezetése során elért adóévi árfolyamnyereség (csökkentve mindkét esetben az üzleti vagy cégérték kivezetése következtében elszámolt ráfordítással) és a visszaírt értékvesztés. A csökkentés feltétele, hogy a részesedést az adózó (ideértve jogelőd által történő birtoklást is) az értékesítését, apportálást megelőzően legalább egy éven át folyamatosan eszközei között tartotta nyilván. Az átalakulás, egyesülés, szétválás miatti kivezetés nem minősül a folyamatos tartás megszakításának.

Növeli viszont az adózás előtti eredményt a Tao tv. 8. § (1) bekezdés mb) pontja alapján – eltérően a be nem jelentett részesedésre elszámolt összegtől – a bejelentett részesedéshez kapcsolódó, az adóévben ráfordításként elszámolt értékvesztés, árfolyamveszteség, a részesedésnek – az átalakulás, egyesülés, szétválás kivételével – bármely jogcímen történő kivezetése következtében elszámolt veszteség, árfolyamveszteség (figyelembe véve az üzleti vagy cégérték kivezetése következtében elszámolt ráfordítást is).

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben példákból is megtudhatja, hogyan alakul az adóalap és a realizált árfolyam bejelentett részesedésekhez kapcsolódó esetekben!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft.-ügyvezető járuléka

Széles Imre

tb-szakértő

Őstermelés mellett társas vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Ajándékba kapott ingatlan eladása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close