A termőföld haszonbérbeadásából származó jövedelem bevallása: nyakunkon a határidő!

  • Lepsényi Mária adószakértő

Cikkünkben a termőföld haszonbérbeadásából származó jövedelem bevallásának módját és jogszabályi hátterét ismertetjük.

A termőföld bérbeadásával kapcsolatos részletes szabályokat már nem az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.), hanem a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 73. §-a tartalmazza.

Adózás szempontjából előnyös, ha a szerződés legalább öt évre szól, mivel akkor a bérleti díj után a bérbeadónak nem kell adóznia.

A föld használatára, hasznosítására vonatkozó törvényi előírásokat a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény (Földforgalmi tv.) X. fejezete tartalmazza.

Az Szja tv. 17. § (4) bekezdésében foglaltak alapján a magánszemély termőföld-bérbeadásból származó bevételének – ha az nem adómentes – egésze külön adózó jövedelemnek minősül, amelynek bevallására és a jövedelmet terhelő adó megfizetésére vonatkozó szabályokat az Szja tv. 73. §-a határozza meg.

Amennyiben a magánszemély termőföldet ad bérbe, és a bérbeadás nem minősül adómentesnek (például a bérleti szerződés időtartama nem éri el az 5 évet), akkor a magánszemély 15 százalék személyi jövedelemadó megfizetésére köteles a termőföld haszonbérbeadásból származó jövedelme után.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, milyen kötelezettséggel jár, ha az adómentesség megszűnik, továbbá megismerheti a jövedelem bevallásának és az adó befizetésének módját és határidejét.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Catering

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Stand bérleti díja Svájcban

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs