hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fuvarosok napidíjának szabályozása: ezek az elmúlt időszak változásai

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Tavaly év közben és az idén januártól is kedvezően változtak a fuvarosok napidíjára vonatkozó szabályok. Itt vannak a legfontosabb tudnivalók.

A hazai közúti fuvarozói vállalkozások versenyképességének javítását célzó egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 96/2023. kormányrendelet rendelkezései értelmében 2023. március 30-ától

  • a hat órát meghaladó belföldi kiküldetés esetén a belföldi közúti árufuvarozásban és személyszállításban gépkocsivezetőként és árukísérőként foglalkoztatott magánszemély részére adható napidíjátalány kilencezer forint, feltéve, hogy a munkáltató a kiküldetésre nem fizet átalánytérítést, és a kiküldetés többletköltségeire tekintettel más juttatást nem ad (437/2015. kormányrendelet 5. §);
  • külföldi kiküldetés esetén a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) 3. számú melléklet II. Igazolás nélkül, költségként elszámolható tételek cím 7. pont a) alpontja szerinti költség a nemzetközi közúti árufuvarozásban és személyszállításban gépkocsivezetőként és árukísérőként foglalkoztatott magánszemély esetében napi 85 eurónak megfelelő forintösszeg, ezt a folyamatban lévő kiküldetésekre is alkalmazni kell (285/2011. kormányrendelet 1. §].
Már kapható a HVG Adó 2024 különszáma. Szja témakörében további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

A két rendeletben meghatározott napi térítés (a továbbiakban napidíj) a közúti közlekedési szolgáltatásokról és közúti járművek üzemben tartásáról szóló külön jogszabály vagy más erről szóló jogszabály rendelkezései szerint engedélyhez kötött belföldi közúti közlekedési szolgáltatást végző, abban árukísérőként közreműködő magánszemélyek esetében igazolás nélkül elszámolható költségnek minősül. Továbbá ilyen munkavállalónak minősül az is, aki a munkáltató cégnél olyan saját célra folytatott (saját számlás) áruszállítási, személyszállítási tevékenységet végez, amely más személy részére jogszerűen csak engedélyhez kötött belföldi közúti közlekedési szolgáltatásként lenne nyújtható (szja-törvény 3. számú melléklet II./3. és 7. pont).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen változás lépett hatályba január elsejétől, adóköteles-e
az előzőekben nem említett kiküldöttek belföldi napidíja, illetve milyen fontos további gyakorlati tudnivalókra érdemes figyelni a kiküldetésekkel kapcsolatban!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kiva-tao áttérési különbözet

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tőketartalék megszűntetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Eredménytartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink