hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A japán kormány kibővített családtámogatási lépésekkel ösztönzi a gyerekvállalást

  • MTI

Japánban kiterjesztett családtámogatási intézkedésekkel, egyebek mellett jövedelempótlékkal ösztönzik az egyre öregedő lakosságot a házasságkötésre és gyerekvállalásra – közölte a japán kormány pénteken.

A jelenleg érvényes rendszer szerint minden, alacsony jövedelemmel rendelkező háztartás havonta 10 ezer jen (26 ezer forint) támogatást vagy gyermekenként 15 ezer jen (39 ezer forint) pótlólagos juttatást kap. A pénteken bemutatott családtámogatási intézkedések legfontosabb eleme a jövedelmi korlát eltörlése, és így a támogatásra jogosultak körének kiterjesztése. Ezzel az állam a jövőben minden szülőnek anyagi támogatást nyújt mindaddig, amíg gyermeke el nem éri a középiskolás kort.

A tervezet szerint a tokiói kormány emellett fontolóra vette, hogy az általános egészségbiztosítási rendszer keretein belül átvállalja a szülőktől a szülési költségeket, továbbá ingyenessé tennék az iskolai étkeztetést az általános iskolákban. A kormány ezenkívül megemelné a szülési szabadság idején járó támogatások összegét is, ezzel lehetővé téve, hogy az édesanyák mellett az édesapák is jelen lehessenek a gyermeknevelésben, és több időt tölthessenek családjukkal.

Az ázsiai szigetországban a születések száma immár hetedik éve folyamatosan negatív rekordot döntött azóta, hogy 1899-ben elkezdték hivatalosan nyilvántartani. Tavaly fordult elő először, hogy 800 ezer alatt volt az újszülöttek száma.

Kisida Fumio miniszterelnök 2021-es hivatalba lépésekor kormányprogramjának egyik legfontosabb napirendi pontjaként hivatkozott az öregedő társadalom okozta demográfiai és gazdasági problémák kezelésének szükségességére.

A pénteki kormányzati intézkedések bemutatásakor Kisida újságíróknak kifejtette: a kormány a miniszterelnök elnökletével új testületet fog megalakítani, melynek feladata a családtámogatásra vonatkozó költségvetési kérdések pontos kidolgozása lesz. Hangsúlyozta: a cél, hogy a támogatásokat a korábbiak duplájára emeljék. Egyelőre nem közölték, hogy a költségvetési többletkiadásokat miből fogják fedezni.

A gyermekvállalással és -neveléssel kapcsolatos szakpolitikai intézkedések felügyeletére a kormány – Ogura Maszanobu gyermekpolitikai miniszter vezetésével – új hivatalt hoz létre, amely már szombaton munkához lát.

Japán a világ harmadik legnagyobb gazdasága, de az országban – nemzetközi összehasonlításban is – kiemelkedően magasak a megélhetési költségek. A munkavállalók 40 százaléka részmunkaidőben vagy megbízási szerződés keretében dolgozik, a kormányt pedig sok kritika érte, amiért sokak szerint nem tett eleget azért, hogy megkönnyítse a fiatalok, a nők és az etnikai kisebbséghez tartozók társadalmi integrálódását.

Egy felmérés szerint a 18 és 34 év közötti japán nők sokkal inkább a karrierlehetőségekre koncentrálnak, és legtöbben ugyan terveznek házasságot, de túlnyomó részük nem akar egynél több gyereket vállalni. Ráadásul évek óta növekszik azon nők száma is, akik egyáltalán nem akarnak férjhez menni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cserepótló ingatlan, illeték

dr. Magyar Attila

ügyvéd

Magyar-Hajós-Dobos Ügyvédi Iroda

Szálláshely-szolgáltatás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink