hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Védőfelszerelés elszámolása áfában, szja-ban, társasági adóban

  • adozona.hu

„Elszámolható-e – bármilyen formában – a személyesen közreműködő tagnak juttatott, munkavégzéshez szükséges hallókészülék ára? Amennyiben a készüléket a gazdasági társaság vásárolja meg, elszámolható-e a társasági adóban, keletkezik-e a magánszemélynek bevétele utána (ha igen, akkor milyen jogcímen), illetve az áfatartalma levonásba helyezhető-e?” – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Szakértőnk előrebocsátotta, hogy a kérdésre csak az eset összes körülményének ismeretében adható pontos válasz.

Az áfa levonhatóságával kapcsolatban azt kell tudni, hogy ha a hallókészülék nem a gazdasági tevékenységet szolgálja, az áfa nem helyezhető levonásba. A hallókészülék csak akkor szolgálná a gazdasági tevékenységet, ha a tevékenység végzéséhez objektíve szükség lenne ilyen berendezésre. Ha a hallókészülékre azért van szükség, mert a tevékenységet végző egészségi állapota a munkától függetlenül is igényli azt, akkor – szakértőnk véleménye szerint – a gazdasági cél nem valósul meg. Ebben az esetben az áfa nem helyezhető levonásba.

A személyi jövedelemadó (szja) törvény 1. számú melléklete sorolja fel az adómentesen adható juttatások körét. Ennek 8.8 pontja szerint adómentes a jogszabály által előírt, használatra tekintettel adott védőeszköz, továbbá baleset- és egészségvédelmi eszközök. Bár az eset összes körülménye nem derül ki a kérdésből, de a leírtak alapján erősen kétséges, hogy a hallókészülék juttatását jogszabály előírná az adott tevékenységgel kapcsolatban. Szintén kétséges hogy egy hallókészüléket egészségvédelmi eszköznek tekintsünk.

Az adómentesség vizsgálatakor az szja-törvény 4. paragrafusának (2a) bekezdése a mérvadó, mely szerint nem keletkezik bevétel a tevékenységben közreműködő magánszemély részére biztosított olyan dolog (eszköz, berendezés stb.) használatára tekintettel, amelyet a használat ellátásának hatókörében, a tevékenység ellátásának feltételeként biztosítanak.

Annyit megállapíthatunk a kérdés alapján, hogy hallókészülék nélkül a tevékenységet az adott magánszemély nem tudja ellátni. Ugyanakkor kérdéses, hogy a tevékenység végzéséhez objektíve szükséges-e hallókészülék, illetve a hallókészülék használatára az adott magánszemélynek a tevékenység végzésén kívül is szüksége van-e. Ha objektíve nincs szükség ezen tevékenység végzéséhez a hallókészülékre, akkor ilyen jogcímen a magánszemélynek bevétele keletkezik, és az adómentesség sem biztosítható.

Szakértőnk szerint az ilyen juttatás nem tekinthető a szja-törvény 70. paragrafusa szerinti egyes meghatározott juttatásnak sem. Ennek hiányában adóköteles bevételnek kell tekinteni, amit a felek közötti jogviszony alapján kell meghatározni. Mivel személyesen közreműködő tagról van szó, ezért a juttatás egyéb, nem önálló tevékenységből származó bevételnek tekinthető, mely adó- és járulékköteles.

A társasági adóról szóló törvény 3. számú mellékletének B/3. pontja értelmében a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségnek számít az adózó tevékenységében személyesen közreműködő tag részére személyi jellegű egyéb kifizetésként elszámolt összeg és az ahhoz kapcsolódó, törvényen alapuló, az államháztartás valamely alrendszerébe befizetett összeg (adó, járulék). Ez alapján szakértőnk szerint a tagnak juttatott adóköteles juttatás elszámolható költségként a társasági adó alapjánál.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. osztalékot kap kft.-től

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata új szabályok

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás feleség

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close