hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vállalkozói kivét év végén: kinek éri meg?

  • Lepsényi Mária adószakértő

Célszerű átgondolniuk az egyéni vállalkozóknak az adóév lezárása előtt, hogy az egyes kedvezmények és az adó feletti rendelkezési jog megtételéhez van-e elegendő összevonandó jövedelmük, vagy a jövedelem utáni adójuk.

A vállalkozói jövedelemadó szabályai szerint adózó egyéni vállalkozó ezt a döntését meghozhatja a negyedik negyedévi adóelőleg-fizetési kötelezettségének teljesítésekor. Más a helyzet annál az egyéni vállalkozónál, aki átalányban állapítja meg a jövedelmét, mivel esetében az átalányjövedelem egyben az összevonandó jövedelmek része is.

A személyi jövedelemadóról (szja) szóló 1995. évi CXVII. törvény 16. paragrafusa alapján a vállalkozói kivét összege önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül, amely egyben a családi kedvezmény és a családi járulékkedvezmény érvényesítésének alapjául is szolgál. Ebből következően érdemes áttekinteni, hogy a családi kedvezmény és a családi járulékkedvezmény érvényesítése miatt szükség van-e még vállalkozói kivétre.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mely esetekben éri még meg vállalkozói jövedelmet kivenni.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyugdíj várható összege

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Áfakód

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink