Szja-kötelezettség a kamatjövedelmek után

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

A kamat egyszerűen fogalmazva a kölcsönadott pénz (tőke) ára, a pénztulajdonos kvázi jutalma azért, hogy annak elköltését másnak engedi át. Cikkünk a magánszemélyek kamat címén szerzett bevételeinek adókötelezettségére vonatkozó tudnivalókat foglalja össze.

 

A kamat fogalma az szja-törvényben

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) általános kamatfogalma értelmében az adós által a pénz (tőke) kölcsönzőjének (betételhelyezőnek, befektetőnek), vagy a kölcsönbe vett pénz (tőke, elfogadott betét, befektetés) használatáért, jövőbeli kockázatáért időarányosan fizetett (juttatott), a magánszemélyt terhelő, illetve megillető pénzösszeg és/vagy egyéb hozadék, nyeremény ("kamatjellegű" bevétel/kiadás) minősül kamatnak [szja-törvény 3. § 24. pont].

Ugyanakkor az szja-törvény szűkebb értelemben önálló fogalomként megkülönbözteti és külön szabályok hatálya alá sorolja a magánszemély átmenetileg vagy hosszabb távon szabad, megtakarított, kölcsönbe adott, befektetett pénzének(tőkéjének) egy adott időszakban bekövetkező gyarapodásából származó külön adózó tőkejövedelemként adóköteles kamatjövedelmet [szja-törvény 65. §].

A megkülönböztető szabályozás lényeges eleme, hogy ha valamely  széles értelemben vett kamat címén kapott jövedelem vagy annak egy része a szerzés körülményeiből megállapíthatóan a magánszemély tevékenysége során nyújtott teljesítményének ellenértéke, akkor annak adózására a törvény a szerzés jogcíme szerinti jövedelemszerzésre vonatkozó szabályok alkalmazását írja elő. E tartalmi megközelítésen alapul, hogy a szja kötelezettségek szempontjából a kamat és a kamatjövedelem fogalma tehát nem azonos.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a külön adózó kamatjövedelemre, a biztosítói kifizetésekből származó kamatjövedelemre, a szövetkezeti tagi kölcsön, célrészjegy kamatjövedelmére, az adómentes kamatjövedelmekre, valamint a kamatjövedelem adójára vonatkozó szabályokat.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozóból őcsg

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Egyéni vállalkozó szja, áfa

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Foglaló személygépkocsi

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close