hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szja-bevallás: nézze át újra, az is hibázhat, aki már beadta!

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Május 22-én éjfélkor lejár a 2016-ban szerzett jövedelmek bevallási határideje. Érdemes azoknak is átgondolniuk, jogszerű módot választottak-e a bevallásra, akik már eleget tettek kötelezettségüknek. Több százezer szülő nem vette igénybe 2016-ban év közben a személyi jövedelemadó előlegéből a családi kedvezményt, illetve az első házasok kedvezményét, módosítsák bevallástervezetüket!

A NAV a kifizetők (munkáltatók) havi adatszolgáltatása, valamint a magánszemélyek korábbi években benyújtott személyijövedelemadó-bevallásai alapján adóbevallási tervezetet készített mindazok számára (az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezettek kivételével), akiknek az adóját nem a munkáltató állapítja meg.

Az adóbevallási tervezetet nem kell kötelezően visszaküldeni, az automatikusan hivatalos adóbevallássá válik május 22-e után, ha a magánszemély nem tesz rá észrevételt. Ezt követően azonban már csak az önellenőrzés szabályai szerint lesz lehetőség módosításra.

Azért fontos, hogy mindenki feltétlenül nézze át a tervezetet, mert előfordulhat olyan adat, évközi változás, számításba vehető kedvezmény, amelyről a NAV nem rendelkezett információval, vagy éppen hibás volt a kifizetői/munkáltatói adatszolgáltatás, de az is lehetséges, hogy a magánszemély a törvény előírása szerint köteles önállóan, az adóhatóság közreműködése nélkül szja-bevallást benyújtani.

A bevallási tervezet az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyek számára az adóhatóság honlapján (www.nav.gov.hu/szja/szja), illetve a www.magyarorszag.hu honlapon keresztül érhető el. Az ügyfélkapuval nem rendelkező adózók bevallási tervezetét a NAV papír alapon, postai úton küldte ki, vagy az ügyfélszolgálati irodákban lehet azt megtekinteni. Amennyiben a tervezetben közölt adatok módosítása szükséges, úgy május 22-éig a NAV honlapján vagy az ügyfélszolgálatoknál elérhető 16SZJA nyomtatványon kell benyújtani a helyes adóbevallást.

A munkáltatói adómegállapítást választókkal is előfordulhat, hogy rosszul döntöttek, ekkor a 16SZJA nyomtatványon önállóan be kell adniuk az adóhatósági közreműködés nélkül elkészített bevallásukat. Ilyenkor az adóhatóság felhívására, a felhívás kézbesítésétől számított 15 napon belül lehet igazolni, hogy miért nem volt jogszerű a munkáltatói adómegállapítás választása. Ha a magánszemély a felhívásra igazolja, hogy nem volt jogosult munkáltatói adómegállapítás választására, úgy az adóhatóság az adóhatósági közreműködés nélkül elkészített bevallást fogadja el érvényesnek [Art. 27. § (5)-(6) bekezdés].

Mikor kötelező az adóhatósági közreműködés nélkül elkészített bevallás beadása?

Különösen akkor, ha a magánszemély

– a fizető-vendéglátó tevékenységére tételes átalányadózást választott;

– a megszerzett bármely bevételét terhelő adóelőleg megállapításakor a kifizetőnek (a munkáltatónak) tett nyilatkozatában költség levonását kérte, ide nem értve az igazolás nélkül elszámolható költség levonására vonatkozó nyilatkozatot;

– ellenőrzött tőkepiaci ügyletből, csereügyletből származó jövedelmet szerzett;

– az adóelőleg-fizetésre vonatkozó szabályok szerint különbözeti-bírság fizetésére köteles;

– nem kifizetőtől származó vagy egyébként olyan bevételt szerzett, amellyel összefüggésben az adó vagy az adóelőleg megállapítására maga köteles (ide nem értve az ingó vagyontárgy, ingatlan, vagyoni értékű jog átruházásából származó bevételt, ha a magánszemély egyszerűsített bevallásra ad nyilatkozatot);

– a kifizető által megállapított adó módosítására az adóbevallásában jogosult;

– olyan adóköteles jövedelme volt, amely külföldön (is) adóztatható vagy amely a jövedelemszerzés helye szerint nem belföldről származott;

– nem belföldi illetőségű magánszemély;

– a jóváhagyott osztalék adójával szemben az adóévet megelőzően felvett osztalékelőlegből levont adót számol el;

– valamely bevételével összefüggésben az ekho-törvény szabályai szerint különadót köteles fizetni, vagy a kifizetőt és az őt terhelő ekho megállapítását, bevallását és megfizetését a kifizetőtől átvállalta;

– valamely bevételével összefüggésben ehoelőleg-fizetési kötelezettsége keletkezett;

– az adóját a törvény külön rendelkezése szerint adóbevallásában kell (lehet) megállapítani [szja-törvény 13. § (1) bekezdés].

Ne hagyja elveszni a családi adókedvezményt, és vallja be az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmét is!

Több százezer szülő nem vette igénybe 2016-ban év közben a személyi jövedelemadó előlegéből a családi kedvezményt, nekik érdemes kiegészíteniük ezzel a bevallástervezetet – figyelmeztet Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára. A bevallási tervezet a jövedelmek mellett a kedvezményeket is tartalmazza, de csak azokat, amelyekről van adata az adóhivatalnak – hangsúlyozza az államtitkár. A tervezethez csak a kifizetőktől érkező adatokat használhatja a NAV, azt nem teheti meg, hogy a tavalyi bevallásokat alapul véve tölti ki a kedvezményes sorokat. A szülőknek a családi kedvezményt, a tavaly esküdteknek az elsőházas kedvezményt maguknak kell feltüntetniük a bevallásukban – sorolja a példákat. De mindent elkövetnek, hogy mindenki igénybe vehesse a neki járó kedvezményt, így ha eltérést vagy hiányzó hónapokat találnak a munkáltatói adatszolgáltatásban, akkor erre külön felhívják az érintettek figyelmét – jegyezte meg Tállai András.

A kifizetők adatszolgáltatása szerint tavaly havonta átlagosan 790 ezer magánszemély érvényesítette év közben az adóelőlegéből a családi kedvezményt, azonban a korábbi évek szja-bevallásait alapul véve, erre mintegy 1,1 millióan lennének jogosultak. Így mintegy 300 ezer szülőnek mindenképp érdemes a lehető leghamarabb kiegészítenie a tervezetét a családi kedvezménnyel, amely egy háromgyerekes családnál havonta 100 ezer forint megtakarítást is jelenthet. Az érintetteknek a NAV a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül utalja az adóelőlegből igénybe nem vett családi kedvezmény összegét.

Az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem sem szerepel a bevallási tervezetben, hiszen a kifizető adatszolgáltatás hiányában erről nincs pontos, összegszerű adata a NAV-nak – hívja fel a figyelmet az államtitkár. A 2015-ről szóló szja-bevallások elemzéséből kiderült, hogy több mint 72 ezer magánszemély adta bérbe ingatlanját, és fizette be az államkasszába a közterheket. (MTI)

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Beolvadás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szállítmányozó áfája

Tüske Péter

vámszakértő

Üdülő, fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close