hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Sokan nem tudják ezt az szja egy százalékáról: ezért is rendelkezzen!

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Tapasztalatok szerint sokan nem tudják, hogy bevett egyház javára azok a magánszemélyek is rendelkezhetnek személyi jövedelemadójuk egy százalékáról, akiknek az igénybevett kedvezmények miatt nem maradt fizetendő adójuk. Május 20-áig még ők is elküldhetik az egyszázalékos rendelkező nyilatkozatot, akár akkor is, ha már e nélkül elküldték az szja-bevallásukat.

Az egyházak hitéleti és közcélú tevékenységének anyagi feltételeiről szóló 1997. évi CXXIV. törvény szerint a bevett egyház nemcsak a rendelkező nyilatkozatot tevő magánszemélyek által ténylegesen befizetett személyi jövedelemadó (szja) egy százalékát kapja meg, hanem emellett a központi költségvetésből további kiegészítő támogatásra is jogosult. A kiegészítő támogatás akkor jár, ha a bevett egyházakat és a kiemelt költségvetési előirányzatot a rendelkező nyilatkozatok alapján megillető összegek együttvéve nem érik el a nyilatkozattal érintett évre vonatkozóan az összes befizetett szja egy százalékát.

Ebben az esetben a befizetett szja egy százalékának mértékéig meghatározott előirányzatból a bevett egyház és a központi költségvetésről szóló törvényben célként meghatározott előirányzat a szja egy százalékáról rendelkező magánszemélyek által tett felajánlások számának arányában részesül. Ez azt jelenti, hogy nulla forintról is érdemes rendelkezni, mivel a kiegészítő támogatás elosztása a rendelkező magánszemélyek száma (és nem a felajánlott összeg nagysága) alapján történik. Tehát a nulla forintról történő rendelkezés is növeli az adott egyház részére juttatott állami támogatás összegét.

Aki még nem rendelkezett a 2015. évi adójának egy plusz egy százalékáról a személyijövedelemadó-bevallásában, a 1553NY jelű nyilatkozatában az egyszerűsített bevallás választásakor, vagy munkáltatói adó-megállapítás, illetve bevallási nyilatkozat esetén a munkáltatójához nem juttatta el a nyilatkozatát, vagy bevallási nyilatkozat választására vonatkozó, az állami adóhatósághoz tett bejelentésével egyidejűleg azt nem nyújtotta be, akkor az állami adóhatóság honlapján közzétett általános nyomtatványkitöltő- és ellenőrző program (ÁNYK-AbevJava) segítségével kitölthető „15EGYSZA” jelű formanyomtatvány „EGYSZA” elnevezésű lapján még megteheti ezt 2016. május 20-áig.

Aki rendelkezik a központi elektronikus szolgáltató rendszer használatához szükséges ügyfélkapus elérhetőséggel, a kitöltő és ellenőrző program segítségével továbbíthatja a kitöltött „15EGYSZA” jelű formanyomtatványt az állami adóhatóság részére. Papír alapú beküldés választása esetén a kitöltött formanyomtatvány EGYSZA elnevezésű lapja kinyomtatható, és azt kell lezárt, a magánszemély adóazonosító jelével ellátott postai borítékban személyesen benyújtani vagy postán feladni az állami adóhatóság részére.

Aki viszont már adott be nyilatkozatot, újabbat ne küldjön be, mert az érvénytelen lesz, az adóhatóság nem veszi figyelembe. Fontos tudnivaló, hogy a 2016. május 20-ai határidő jogvesztő. Az ezt követően beérkező nyilatkozat érvénytelen, igazolási kérelemnek helye nincs.

A bevett egyházak, valamint a kiemelt költségvetési előirányzat 2016. rendelkező évi technikai számai a NAV honlapján találhatók meg. A 2016. évben tett rendelkezések alapján, a következő év januártól szintén a NAV honlapján tekinthető meg, hogy a rendelkező nyilatkozatokban megjelölt kedvezményezettek részesültek-e a felajánlott összegekből.

Külön kérés nélkül, elektronikus úton értesül az érvényes nyilatkozatban foglalt rendelkezés teljesítéséről az a rendelkező magánszemély, akinek van a központi elektronikus szolgáltató rendszer használatához szükséges ügyfélkapuja, és ezen keresztül már küldött beadványt az állami adóhatóság részére. A központi elektronikus szolgáltató rendszeren keresztül történő tájékoztatás tényéről a rendelkező magánszemély elektronikus levélben kap értesítést.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

GDPR – adatmegőrzési idők külföldön

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Adattovábbítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén létszámszámítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close