hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Saját gépkocsi útiköltség-térítése alkalmi munkásnak

  • adozona.hu
5

Milyen módon téríthető meg az utazási költség az alkalmi munkavállalónak? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Időseket gondozó szociális intézményben esetenként alkalmi munkavállalókat szoktunk alkalmazni betegszállításra. Az időseket az alkalmi munkavállaló a saját gépkocsiján viszi be a legközelebbi városi kórházba a szükséges orvosi vizsgálatokra. Kérdésünk az, hogy milyen módon téríthetjük meg az utazási költséget? Kiküldetés-elszámolásban lehet adómentesen fizetni? Az alkalmi órabérbe nem tudjuk beépíteni az útiköltséget, hiszen nem tudjuk előre, hogy hány órát fog igénybe venni az aznapi út. Az idősotthonnak van szolgálati autója, de nem szeretné az intézményvezető odaadni egy "külsős" munkavállalónak a drága autót."

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A saját tulajdonú személygépkocsijával hivatali, üzleti utakat teljesítő magánszemélyek számára a legegyszerűbb megoldás a kiküldetési rendelvény alapján történő költségtérítés, akár munkaviszonyban (ide értve az alkalmi foglalkoztatást is), akár megbízási szerződéssel, akár díjazás nélkül történik az autó használatát igénylő foglalkoztatás.

A „saját tulajdonú jármű” fogalom alatt a magánszemély vagy a házastársa tulajdonában lévő, illetve zárt végű lízingbe vett járművet kell érteni (más – például hozzátartozó – tulajdonában lévő személygépkocsi esetében tehát a kiküldetési rendelvény nem alkalmazható). A tulajdonjogot a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás befizetési szelvényével kell igazolni. Így a kiküldetési rendelvény akkor sem alkalmazható, ha a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást nem a tulajdonos, hanem a személygépkocsi üzemeltetője fizeti.

A kiküldetési rendelvény alapján történő költségtérítés lényege, hogy ha a térítés értéke nem több a jogszabály szerint igazolás nélkül elszámolható mértéknél, akkor azt bevételként nem kell a magánszemélynek figyelembe vennie [Szja tv. 7. § (1) bekezdés r) pont]. Ez azt jelenti, hogy nem kell adóelőleget levonni, adatot szolgáltatni akkor, ha a magánszemély számára a munkáltató vagy a megbízó cég, szervezet a kiküldetési rendelvényben meghatározott kilométer-távolság szerint az üzemanyag-fogyasztási norma, a NAV által közzétett üzemanyagár, valamint a kilométerenként 15 forint általános személygépkocsi normaköltség alapulvételével számított összeget fizeti ki költségtérítésként, a magánszemélynek pedig nem kell cégautóadót fizetnie.

A kiküldetési rendelvényt a kifizetőnek két példányban kell kiállítania, tartalmaznia kell a magánszemély nevét, adóazonosító jelét, a gépjármű gyártmányának, típusának megnevezését, forgalmi rendszámát, a hivatali, üzleti utazás(ok) célját, időtartamát, útvonalát, az utazáshoz használt gépkocsi futásteljesítményét, üzemanyag-fogyasztási normáját, a gépkocsihasználat idején érvényes, a NAV által közzétett üzemanyagárat, valamint mindezek alapján (és a 15 forint kilométerenkénti általános normaköltség figyelembevételével) a megállapított utazási költségtérítést.

A kiküldetési rendelvény az egymást követő utazások esetén folyamatosan is vezethető, és az elszámolt költségtérítés előre meghatározott elszámolási időszakonként (például hetente, havonta) történő elszámolással is kifizethető.

A kiküldetési rendelvény egyik példányát a kifizetőnek, másolatát a magánszemélynek kell megőriznie az elévülési idő lejártáig [Szja tv. 3. § 83. pont].

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (5)
Surányi Imréné

A 9 és 15 Ft-ra tett megjegyzés a kiküldetési rendelvényre nem, hanem csak a munkába járás esetén fizetett költségtérítésre vonatkozik.

Surányi Imréné

Az észrevételt köszönöm! Elnézést kérek mindenkitől, figyelmetlenségből egy régi szöveg került a cikkbe, valóban, 2017-től a közeli hozzátartozó (és nem csak a házastárs) tulajdonában lévő, vagy általuk lízingelt, valamint a törzskönyvvel vagy a bevonásáról szóló dokumentummal igazolt személygépkocsi használata esetén alkalmazható a kiküldetési rendelvény.

hómaró

A tulajdonjogot nem a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás befizetési szelvényével, hanem a törzskönyvvel vagy a bevonásáról szóló dokumentummal kell igazolni (szintén 2018-tól).
Kellene egy szakértő.

Ruszin Zsolt

A 9 Ft 15 Ft-ra való átjavítása nem elégséges. Kellene egy lektor.

Ruszin Zsolt

2018. január 1-től a személyi jövedelemadóról szóló törvény 3. számú mellékletének II. fejezet 6. pontja szerint igazolás nélkül, költségként elszámolható a kifizető által a magánszemélynek a saját személygépkocsi (ideértve a közeli hozzátartozó tulajdonát képező személygépkocsit is) használata miatt fizetett költségtérítés összegéből a kiküldetési rendelvényben feltüntetett km-távolság szerint az üzemanyag-fogyasztási norma és legfeljebb az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár, valamint 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltség alapulvételével kifizetett összeg.

2017. január 13-tól újra csak a 9 Ft utazási költségtérítést kötelező kifizetnie a munkáltatónak. A 9 Ft és a 15 Ft közötti különbözet megfizetéséről a munkáltató saját maga dönthet.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adománygyűjtés Facebookon

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Választott tisztségviselő menedzserszűrése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink