hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

SZÉP-kártya megszűnő zsebei: ezeket az adminisztratív feladatokat rója a munkáltatókra

  • adozona.hu

2023. január 9. fontos dátum a hazai SZÉP-kártyák történetében, ugyanis az új jogszabályok szerint ettől a naptól megszűnnek a SZÉP-kártya zsebei, és csak egy számla áll a SZÉP-kártya mögött. Mint minden változás, ez is adminisztratív terheket ró a vállalatok HR, pénzügyi és bérszámfejtési területére a következő napokban. Az RSM Hungary honlapján megjelent elemzésében összegyűjtötte, hogy mire érdemes és kell figyelni a váltással kapcsolatban.

Három SZÉP kártya zsebből egy – de melyik számla marad?

Január 9-étől megszűnnek a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) alszámlái, a jelenlegi három zsebből csak az egyik marad meg. Kártyakibocsátótól függetlenül mindenkinél egységesen a szálláshely zseb fog megmaradni. Tehát a szállás alszámla a SZÉP-kártya egyedüli számlájaként működik tovább.

A szálláshely zseb számlaszáma minden munkavállalónál változatlan marad, tehát nem szükséges új számla nyitása.

A SZÉP-kártyára utalható összeg nagysága

Az eddigi SZÉP-kártya alszámlák értékhatáraira vonatkozó előírások, így az adókötelezettség is ezentúl csak a rekreációs keretösszeghez igazodik. Ez alapján évente 450 ezer forintot lehet béren kívüli juttatásként (28 százalékos adóteher mellett) a számlákra utalni. A kedvező adózású összeghatár feletti rész egyes meghatározott juttatásként (33,04 százalékos adóteherrel) adózik. Tehát a SZÉP-kártyára utalható keretösszeg nem változik, csak ezentúl nem kell zsebenként figyelni a kereteket.

Természetesen a 450 ezer forintos keret csak az egész évben fennálló munkaviszony esetén érvényes. Ha a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn, akkor a 450 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege adható.

Így alakul a SZÉP-kártya adóterhe

A béren kívüli juttatásokra vonatkozóan a kedvezményes közterhek a SZÉP-kártyák esetében 2023 január 1-jétől változatlanok. Béren kívüli juttatásként 28 százalék (szociális hozzájárulási adó és szja) fizetendő. A kedvezményes keretösszeget meghaladó rész egyes meghatározott juttatásnak minősül, amely után a munkáltatóknak 33,04 százalékos adókötelezettséget kell megfizetni.

Mi történik a megszűnő SZÉP-zsebeken lévő pénzzel?

A vendéglátás és a szabadidő zseben lévő pénzeket 2023. január 8-án a kártyakibocsátók átvezetik a szálláshely zsebre. Ezeket az összeget január 9-étől már egységesen a szálláshely számlán érik el a munkavállalók. Az az összeg, amely eredetileg a szálláshely zsebbe érkezett, változatlanul ott is marad – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary szakértője.

A SZÉP-kártya felhasználhatósági területe 2023-tól

Nem történik változás a SZÉP kártyán lévő összegek eddigi felhasználási területeiben, a vendéglátás és a szabadidő zseb teljes felhasználási körét átveszi a szálláshely zseb. Ezt azt jelenti tehát, hogy a SZÉP-kártya felhasználási köre ugyanaz marad, csak ezentúl a szálláshely zsebről lehet minden SZÉP-kártyás szolgáltatásért fizetni.

Mire kell figyelni a munkáltatóknak a SZÉP-kártya utalások során?

A SZÉP-kártyát kibocsátók átmenetileg a vendéglátás és a szabadidő számlákra érkező juttatásokat is fogadják, és azt automatikusan átvezetik a szálláshely számlára. Ettől függetlenül a munkáltatók pénzügyi vagy munkaügyi munkatársainak 2023. január 9-étől ajánlott a szálláshely zseb számlaszámára utalni a munkavállalók SZÉP-kártya juttatásait.

Ellenőrizze munkavállalói SZÉP-kártya szálláshely számlászámát!

A SZÉP-kártyás szerződéskötéskor a kártyakibocsátók minden munkavállalónak automatikusan három – zsebenként egy – számlát nyitottak, vagyis minden kártyabirtokos alkalmazott rendelkezik szálláshely számlaszámmal is. Amennyiben a munkáltató korábban már bekérte a SZÉP-kártya szerződését vagy a három számlaszámot a munkavállalójától, akkor rendelkezik a szálláshely számlaszámával is. A munkavállalók ugyancsak a SZÉP-kártya szerződésükön, vagy a kártyakibocsátó bankjuk portálján találják meg a szálláshely számlaszámaikat – figyelmeztet az RSM Hungary szakértője.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Színházjegy elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink