hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Online szerencsejátékok: így kell adózni a nyeremény után

  • dr. Juhász Péter jogász, adószakértő, HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

A különböző online szerencsejátékok, nyereményjátékok révén elért bevételek helyes adózásának kialakítása komoly odafigyelést igényel, hiszen az adótörvényeken kívül tekintettel kell lenni az adott játékra vonatkozó ágazati jogszabályokra, vagy akár a nemzetközi egyezményekre is.

Az szja-törvény 76. paragrafusának (1) bekezdése főszabályként rögzíti, hogy a nyeremény esetében – ha az nem tartozik a kamatjövedelemre vonatkozó rendelkezések hatálya alá – a szerencsejáték szervezéséről szóló 1991. évi XXXIV. törvényben (Szjtv.) meghatározott engedélyhez kötött sorsolásos játékból, az ajándéksorsolásból, a fogadásból, valamint az Szjtv. 29/Q paragrafusa szerinti külföldi jackpot rendszerből származó nyeremény címén kapott bevétel egészét jövedelemnek kell tekinteni.  

Ugyanezen paragrafus (4) bekezdése szerint ugyanakkor nem számít jövedelemnek

– a jogszerűen szervezett, az Szjtv. 16. paragrafusa alapján engedélyhez nem kötött sorsolásos játékból,
– a sorsjátékból,
– a játékkaszinóból,
– a bukmékeri rendszerű fogadásból,
– a lóversenyfogadásból,
– a bingójátékból,
– a kártyateremben szervezett kártyajátékból,
– a távszerencsejátékból, valamint
– az online kaszinójátékból származó nyeremény, az Szjtv. 29/Q paragrafusa szerinti külföldi jackpotrendszerből származó nyeremény kivételével.

Az szja-törvény fenti rendelkezése alapján tehát nem számít jövedelemnek – egyebek mellett – a jogszerűen szervezett távszerencsejátékból származó nyeremény. Magyarországon engedélyköteles szerencsejáték kizárólag a Szerencsejáték Felügyelet engedélyével szervezhető, ilyen engedéllyel kizárólag a Szerencsejáték Zrt. rendelkezik. A szerencsejáték-felügyeleti hatóság engedélyének hiányában Magyarországon külföldi szerencsejáték oldalon keresztül folytatott tevékenység révén szerzett jövedelemre az szja-törvény 76. paragrafusában a szerencsejátékokra vonatkozó kedvezőbb szabályok nem alkalmazhatók.

Kérdésként merülhet fel, hogy ha egy külföldi oldalon, külföldi vállalkozás által szervezetten zajlik az online játék, keletkezik-e ebből a nyereményből a belföldi magánszemélynek adóköteles jövedelme, ha igen, akkor milyen adókötelezettség terheli e jövedelmet?

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az erre vonatkozó előírásokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Járulékkedvezmény

Széles Imre

tb-szakértő

Energiaellátók jövedelemadója

Bagdi Lajos

Adótanácsadás Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs