hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külföldi pénznemben szerzett bevétel, felmerült költség

  • Lepsényi Mária adószakértő

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy magánszemélyek külföldön vállalnak munkát, illetve más módon szereznek külföldről származó bevételt, vagy bevételükre ugyan belföldön tesznek szert, de nem forintban, hanem valamely külföldi pénznemben. Az is gyakori, hogy tevékenységük során olyan kiadásaik vannak, melyek nem forintban, hanem valutában merülnek fel.

Az Szja tv. 5. § (1) bekezdése szerint a jövedelem megállapítása során a bevételt és a költséget forintban kell meghatározni. Ez az általános érvényű rendelkezés az irányadó az önálló és a nem önálló tevékenységből származó, az egyéb összevonás alá eső jövedelmek, továbbá az elkülönülten adózó jövedelmek esetében is, illetőleg ezt a szabályt kell követniük a mezőgazdasági őstermelőknek és az egyéni vállalkozóknak is jövedelmük meghatározása során.

Az Szja tv. 5. § (7) bekezdésében foglaltak értelmében a külföldi pénznemben keletkezett bevételt, felmerült kiadást, valamint bármely bizonylaton külföldi pénznemben megadott, az adó mértékének meghatározásához felhasznált adatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalos devizaárfolyamának alapulvételével kell forintra átszámítani. Olyan külföldi pénznem esetében pedig, amely nem szerepel az MNB hivatalos devizaárfolyam-lapján, az MNB által közzétett, euróban megadott árfolyamot kell alapul venni a forintra történő átszámítás során.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mit mond az Art. a személyijövedelemadó-fizetési kötelezettségről, valamint, hogy hogyan kell forintra számítani a külföldi pénznemben keletkezett bevételt!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi gazdálkodó szocho elszámolása

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan ajándékozása utáni szja

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close