adozona.hu
Kosztosokat fogad? A konyhatündéreknek is kell adózniuk
//adozona.hu/szja_ekho_kulonado/Kosztosokat_fogad_beszall_a_YUMMBERbe_Ezekr_1SZYYX
Kosztosokat fogad? A konyhatündéreknek is kell adózniuk
Nemrégiben indult Budapesten, egy internetes innováció, a Yummber közösségi vendéglátó rendszer, amelynek lényege, hogy saját otthonukban összehozza a hobbi főzőcskézőket és a Yummberen keresztül bejelentkező, házias kosztra éhes vendégeket.
A rendszer úgy működik, hogy az, aki szakácsként regisztrál a Yummberbe, a menüt – ami akár két adag aznapi maradék lecsó is lehet – az általa jónak látott áron legkésőbb az adott napon töltheti fel a rendszerbe. Ha akadnak jelentkezők, a botcsinálta séf eldöntheti, hogy közülük mikor és kit szeretne vendégül látni. Csak kattintania kell a kiválasztott gasztro-kalandornál a „JÖHET” gombra, és máris teríthet akár a konyhaasztal sarkán.
Az ételért járó fizetséget közvetlenül fogyasztás után a vendég által megadott bankkártyáról vonja le a rendszer. A vendéglátók keresetüket a következő hét meghatározott napján kapják meg. A Yummber akkor is fizet, ha valami miatt a megszabott árat a jóllakott vendégtől nem tudja azonnal beszedni.
A Yummber a szakácsoktól – a vendégek minősítésétől függően – 15–20 százalékos jutalékot szed (a jó értékelést kapók kevesebbet fizetnek). A kaják árszabása teljesen szabad, a Yummber nem szól bele.
Sokan lelkesen üdvözlik az elhíresült uber-taxi mintájára hajazó nem éppen egyedülálló kezdeményezést. Az ötletgazda szerint „A társadalom nyitott a változásra és nyitott egy úgynevezett intelligensebb, erősen bizalom alapú rendszer használatára”. Arról beszél, hogy „visszatérünk a hagyományokhoz a modern kor eszközeit és lehetőségeit kiaknázva. Ha minden jól megy, kevesebb lesz a kidobott étel, egyre jobban főznek a háziasszonyok és sok ember kiegészítő pénzkeresethez jut, az enni szerető vendégek pedig még többféle lehetőséget kipróbálhatnak és étterembe is még tudatosabban járhatnak. Megállapíthatják, hogy Erzsikénél jobb volt a túrógombóc, de az is lehet, hogy éppen azért fogja értékelni az innovatív túrógombócot egy jó étteremben, mert Erzsi néninél újra beleszeretett a túrógombócba.”
OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, milyen adózási szabályokat kell figyelembe venni kosztosok fogadása esetén!
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
Hozzászólások (0)