Költségelszámolás az szja-ban, és a szükséges számlák kötelező adatai

  • Lepsényi Mária adószakértő

Tavaly július 1-jétől az áfatörvény szerint a számla kötelező adattartalmi eleme a termék beszerzője, szolgáltatás igénybe vevője adószámának vagy csoportos általános forgalmiadó-alanyiság esetén a csoportazonosító számának első nyolc számjegye, amely alatt, mint belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére a termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást teljesítették. Feltéve, hogy a termék értékesítője, a szolgáltatás nyújtója gazdasági céllal belföldön telepedett le, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig a lakóhelye vagy a szokásos tartózkodási helye belföldön van. A költségelszámolással, valamint az ahhoz szükséges bizonylatadással kapcsolatban számos kérdés merül fel.

Kérdésként merül fel, például hogy

– a családi gazdaság élhet-e a költségelszámolás lehetőségével akkor, ha a családi gazdálkodó által webshopon keresztül vásárolt termékekről kiállított számlán a kérése ellenére nem tüntették fel az adószámot;

– olyan esetben, ha a telefon- és a villanyszámlát is az adózó adószámának feltüntetése nélkül állították ki  — mivel ezen szolgáltatóknál lakossági ügyfélként szerepel és nem üzleti partnerként, így egyes szolgáltatóknál lakossági, nem közületi díjszabás alá esik –, akkor költségelszámolásra alkalmas bizonylatoknak minősülnek-e ezen számlák, függetlenül attól, hogy ezek az áfatörvény hatályos rendelkezései alapján már nem minősülnek szabályosan kiállított bizonylatnak;

– amennyiben az egyéni vállalkozó közüzemi számláin nem mindegyik szolgáltatónál szerepel a számlán az adószám – de a fogyasztási hely szerint bizonyítható, hogy a vállalkozói tevékenységhez kapcsolódik a számla –, akkor a számla elszámolható-e költségként úgy, hogy a számla áfatartalmát nem vonják le, hanem a közüzemi díjat bruttó módon költségként számolják el?

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogyan rendelkezik mindezekről az szja-, illetve a  személyi jövedelemadóról szóló törvény.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Csed alatt felgyűlt szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Sztrájkalap mértéke

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close