Költségelszámolás az szja-ban, és a szükséges számlák kötelező adatai

  • Lepsényi Mária adószakértő

Tavaly július 1-jétől az áfatörvény szerint a számla kötelező adattartalmi eleme a termék beszerzője, szolgáltatás igénybe vevője adószámának vagy csoportos általános forgalmiadó-alanyiság esetén a csoportazonosító számának első nyolc számjegye, amely alatt, mint belföldön nyilvántartásba vett adóalany részére a termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást teljesítették. Feltéve, hogy a termék értékesítője, a szolgáltatás nyújtója gazdasági céllal belföldön telepedett le, gazdasági célú letelepedés hiányában pedig a lakóhelye vagy a szokásos tartózkodási helye belföldön van. A költségelszámolással, valamint az ahhoz szükséges bizonylatadással kapcsolatban számos kérdés merül fel.

Kérdésként merül fel, például hogy

– a családi gazdaság élhet-e a költségelszámolás lehetőségével akkor, ha a családi gazdálkodó által webshopon keresztül vásárolt termékekről kiállított számlán a kérése ellenére nem tüntették fel az adószámot;

– olyan esetben, ha a telefon- és a villanyszámlát is az adózó adószámának feltüntetése nélkül állították ki  — mivel ezen szolgáltatóknál lakossági ügyfélként szerepel és nem üzleti partnerként, így egyes szolgáltatóknál lakossági, nem közületi díjszabás alá esik –, akkor költségelszámolásra alkalmas bizonylatoknak minősülnek-e ezen számlák, függetlenül attól, hogy ezek az áfatörvény hatályos rendelkezései alapján már nem minősülnek szabályosan kiállított bizonylatnak;

– amennyiben az egyéni vállalkozó közüzemi számláin nem mindegyik szolgáltatónál szerepel a számlán az adószám – de a fogyasztási hely szerint bizonyítható, hogy a vállalkozói tevékenységhez kapcsolódik a számla –, akkor a számla elszámolható-e költségként úgy, hogy a számla áfatartalmát nem vonják le, hanem a közüzemi díjat bruttó módon költségként számolják el?

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogyan rendelkezik mindezekről az szja-, illetve a  személyi jövedelemadóról szóló törvény.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szerződés elszámolási egysége

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Tárgyieszköz-értékesítés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Kutyatartás őstermelőként

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close