Kedvezményezett részesedéscsere szabályai – példákkal

  • dr. Pauker Zoltán, Andersen Zrt.

Írásunkban az Szja tv. szerinti kedvezményezett részesedéscserével kapcsolatos, legfontosabb előírásokat foglaltuk össze.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) a kedvezményezett részesedéscserével kapcsolatos szabályokat a 77/A §-ban, az értékpapír formájában megszerzett vagyoni értékre vonatkozó rendelkezések között helyezte el.

A kedvezményezett részesedéscsere fogalma

A kedvezményezett részesedéscsere alatt a gyakorlatban az olyan jogügyletet értjük, amelynek alapján a megszerző társaság a megszerzett társaságban a szavazati jogok többségére tesz szert (vagy ha már ilyennel rendelkezett, akkor azt tovább növeli) és ezért cserébe a jegyzett tőkéjét képviselő értékpapírokat bocsát ki és ad át a megszerzett társaság magánszemély tagjai részére (illetve szükség esetén a kibocsátott értékpapírok névértékének 10 százalékát meg nem haladó pénzeszközt ad át a megszerzett társaság magánszemély tagjainak).

A fogalomból jól látható, hogy a kedvezményezett részesedéscsere alatt alapvetően egy értékpapírapportot kell érteni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megismerje a kedvezményezett részesedéscsere alkalmazásának előnyeit!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjas osztaléka

Széles Imre

tb-szakértő

Kft.-tagok munkavégzése fizetés nélkül

Széles Imre

tb-szakértő

Tb-ellátás – tajszám

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close