hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kedvezményezett részesedéscsere szabályai – példákkal

  • dr. Pauker Zoltán, Andersen Zrt.

Írásunkban az Szja tv. szerinti kedvezményezett részesedéscserével kapcsolatos, legfontosabb előírásokat foglaltuk össze.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) a kedvezményezett részesedéscserével kapcsolatos szabályokat a 77/A §-ban, az értékpapír formájában megszerzett vagyoni értékre vonatkozó rendelkezések között helyezte el.

A kedvezményezett részesedéscsere fogalma

A kedvezményezett részesedéscsere alatt a gyakorlatban az olyan jogügyletet értjük, amelynek alapján a megszerző társaság a megszerzett társaságban a szavazati jogok többségére tesz szert (vagy ha már ilyennel rendelkezett, akkor azt tovább növeli) és ezért cserébe a jegyzett tőkéjét képviselő értékpapírokat bocsát ki és ad át a megszerzett társaság magánszemély tagjai részére (illetve szükség esetén a kibocsátott értékpapírok névértékének 10 százalékát meg nem haladó pénzeszközt ad át a megszerzett társaság magánszemély tagjainak).

A fogalomból jól látható, hogy a kedvezményezett részesedéscsere alatt alapvetően egy értékpapírapportot kell érteni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megismerje a kedvezményezett részesedéscsere alkalmazásának előnyeit!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kivett vízfolyás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs