hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jutalmazás civil szervezetnél – szja-szabályok

  • adozona.hu

Kell-e adót, járulékot fizetni a középiskolai alapítványnál a tanév végén átadott jutalom után? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Egy középiskolai alapítványnál tanév végével emlékérmet adnak a legjobb tanulóknak és tanárok munkáját is ezzel ismerik el. Ezt az alapítvány fizeti, költségeit vállalja. Az emlékéremmel együtt pénzösszeget is átadnak. Ez adóköteles-e, az alapítványnak kell-e járulékot, adót fizetni utána? Az átadott pénzösszeg nagyobb, mint a minimálbér 10 százaléka."

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az Szja tv. 1. számú mellékletének 3.3. pontja értelmében többek között adómentes a közhasznú alapítványból annak létesítő okiratában rögzített közhasznú céljával összhangban a közhasznú cél szerint címzett magánszemélynek nem pénzben adott juttatás értéke, pénzben történő juttatás esetén legfeljebb a minimálbér 50 százalékát meg nem haladó összegben havonta adott támogatás, feltéve, hogy az nem minősül a magánszemély által végzett tevékenység ellenértékének [Szja tv. 1. számú melléklet 3.4. pont].

Ha az alapítvány nem közhasznú, az a juttatás lehet adómentes, amelyet az alapítványnak akár közvetetten is adott, az államháztartás valamely (például költségvetés, önkormányzat) alrendszeréből, esetleg a középiskola saját bevételéből származó támogatásból

  • a tanuló tanulmányi kirándulás, táborozás, tanulmányi verseny alkalmával (ideértve az iskolai könyvjutalmat is) kap;
  • a tanulók felügyeletét ellátó magánszemély a jelenlétének, közreműködésének feltételeként nem pénzbeli formában (ideértve különösen az utazást, szállást, étkezést) kap

[Szja tv. 1. számú mellékletének 8.22. pont].

Továbbá összeghatártól függetlenül adómentes lehet a sportversenyen vagy sportvetélkedőn nyert érem [Szja tv. 1. számú mellékletének 8.17. pont].

Ha a juttatás az előbbiek szerint nem adómentes, évente egy alkalommal a minimálbér 10 százalékát meg nem haladó értékű termék, szolgáltatás formájában adott csekély értékű ajándék egyes meghatározott juttatásként adóköteles [Szja tv. 70. § (6) bekezdés a) pont; (9) bekezdés a) pont].

Egyéb esetben a juttatás értéke a magánszemély összevont adóalapba tartozó adóköteles jövedelme, amely után a közterheket a juttatnak (jelen esetben az alapítványnak) a magánszemély vele fennálló jogviszonya, ennek hiányában az egyéb jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell megállapítania. 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfa levonhatósága

Bunna Erika

adótanácsadó

Rokkantnyugdíjas ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close