hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így vehet ki milliókat adómentesen a bt.-ből

  • adozona.hu

Itt vannak a lakásvásárlási cafetéria legfontosabb feltételei. Meg fog lepődni, mi számít lakószobának. Olvasónk kérdéseire Surányi Imréné okleveles közgazda válaszol.

Olvasónk így részletezi lakásvásárlási cafetériával kapcsolatos kérdését: adott egy bt., a tagja munkaviszonyban látja el a feladatait. A tag birtokában van egy családi ház. A jövőben szeretne egy lakást vásárolni, amire igénybe szeretné venni a lakásvásárlási cafetériát olyan módon, hogy a lakás vételárának 30 százalékát a cég kifizetné neki. Igénybe veheti ilyen esetben a tag a lakásvásárlási cafetériát? Ha igen, akkor át kell jelentkezni neki és a családjának a megvásárolt ingatlan címére?

Szakértőnk a feltételek ismertetésével kezdi válaszát.

Az adómentes lakáscélú munkáltatói támogatás juttatásának egyik feltétele, hogy a támogatott magánszemély a támogatás felhasználásával vásárolt lakásban bármely arányban tulajdonrészt vagy haszonélvezetet szerezzen. Az nem kizáró ok, ha a magánszemély rendelkezik más ingatlannal (például családi házzal).

További fontos feltételek

1. Szükséges egy bank vagy a kincstár közreműködésének igénybevétele.

2. A lakás feleljen meg a méltányolható lakásigény mértékének, amely 2016. augusztus 1-jétől az együttköltöző, együttlakó családtagok számától függően

– egy-két személy esetén legfeljebb három lakószoba,

– három-négy személy esetén legfeljebb négy lakószoba, minden további személy esetén további egy lakószoba.

Mi számít lakószobának?

Lakószobának az a helyiség minősül, amelynek hasznos alapterülete meghaladja a 8 négyzetmétert, de – a meglévő, kialakult állapotot kivéve – legfeljebb 30 négyzetméter, továbbá legalább egy 2 méter széles, ajtó és ablak nélküli falfelülettel rendelkezik.

A 30 négyzetméternél nagyobb helyiséget két szobaként kell számításba venni.

Ha a nappali szoba, az étkező és a konyha osztatlan közös térben van, és hasznos alapterületük együttesen meghaladja a 60 négyzetmétert, azt két szobaként kell figyelembe venni.

Családtagok

Az említett időponttól az együttköltöző, együttlakó családtagok körébe sorolandók jövedelmüktől és életkoruktól függetlenül a támogatást igénylő munkavállaló Polgári Törvénykönyv szerinti közeli hozzátartozói – a testvér kivételével –, továbbá élettársa és annak közeli hozzátartozói – a testvér kivételével –, feltéve, hogy a lakáscélú munkáltatói támogatással, munkáltatói lakáscélú hitellel érintett lakásba együtt költöztek be vagy ott életvitelszerűen együtt laknak.

3. A támogatás adómentessége adóévenként olyan összegre érvényesíthető, amely a folyósítás évét megelőző négy évben ilyenként folyósított összegekkel együtt nem haladja meg az 5 millió forintot és összességében nem haladja meg a lakás vételárának 30 százalékát.

Az egyéb részletes szabályokat a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) 1. számú melléklet 2.7. és 9.3. pontja, valamint a 15/2014. (IV. 3.) NGM-rendelet tartalmazza.

Megemlítem, hogy az adómentes lakáscélú munkáltatói támogatást nem kötelező cafeteria keretében juttatni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Belső szabályzat

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close