hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így kell adózni az egyéni vállalkozó külföldi tevékenységéből származó jövedelme után

  • Surányi Imréné
1

Egy olvasónk azt kérdezi, hogyan alakulnak az egyéni vállalkozásból származó jövedelmével összefüggő adókötelezettségei, ha Ausztriában honosítja az egyéni vállalkozását és kap osztrák adószámot is. Mit mondanak a jogszabályok?

Az 1976. évi 2. törvényerejű rendelettel kihirdetett a Magyar Népköztársaság és az Osztrák Köztársaság között a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény szerint a Magyarországon bejegyzett (ott telephellyel rendelkező) egyéni vállalkozó vállalkozói tevékenységéből származó jövedelme Magyarországon adóztatható, kivéve ha a tevékenységének egy részét (vagy esetleg az egészét) Ausztriában egy ott levő telephely útján fejti ki. Ez utóbbi esetben az osztrák telephelynek betudható jövedelem Ausztriában adóztatható. Az egyes telephelyeknek azokat a nyereségeket kell betudni, amelyet a vállalkozó akkor érhetett volna el, ha azonos vagy hasonló tevékenységet, azonos vagy hasonló feltételek mellett, mint önálló, független vállalkozás fejtett volna ki. A telephely nyereségének megállapításánál az e telephely miatt felmerült költségek, beleértve az üzletvezetési és általános ügyviteli költségeket, levonhatók, tekintet nélkül arra, hogy abban az államban merültek-e fel, ahol a telephely fekszik, vagy máshol. 

Az egyezmény további előírása, hogy amennyiben a magyarországi illetőségű egyéni vállalkozó Ausztriában adóztatható jövedelmet élvez, úgy Magyarország ezt a jövedelmet kiveszi az adóztatás alól; azzal, hogy a többi jövedelmére vonatkozó adó megállapításánál azt az adótételt alkalmazhatja, amely alkalmazandó lenne, ha az a jövedelem nem lenne kivéve az adóztatás alól.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja, a vállalkozóra, az egyéni vállalkozóra és az átalányadózást választó egyéni vállalkozóra milyen szabályok vontakozonak, mennyit kell fizetnie.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
godiwa

Eszerint, ha Magyarországon nem akarna adózni az illető, akkor lényegében azt kellene tennie, hogy csak Ausztriában végez vállalkozói tevékenységet és itt visszaadja az egyéni vállalkozói igazolványát?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkaerő-kölcsönzés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Megbízási díj nyugdíj mellett

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Adószámos magánszemélynek, egyéni vállalkozónak GDPR-szabályzat

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs