hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hová kerülhet a 2019. évi szja 1+1 százaléka?

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) szerint a magánszemélyek jogosultak rendelkezni, hogy befizetett adójuk egy-egy százalékát a NAV jogszabályban meghatározott közhasznú célokat szolgáló civil, illetve vallási, egyházi tevékenységet folytató, kedvezményezett szervezetnek, intézménynek juttassa. Mit kell tudni erről?

Fontos határidők

A személyi jövedelemadó (szja) egyik („civil) 1 százalékából csak olyan civil szervezetek részesülhetnek, amelyek előzetes regisztráció alapján szerepelnek a NAV honlapján közzétett, felajánlásra jogosult kedvezményezettek listáján. A listában még nem szereplő szervezetnek, ha a 2020. rendelkező évtől igényt tart az szja 1 százalékos felajánlásokra, 2019. szeptember 30-áig van lehetősége az előzetes regisztrációra. Ez a határidő jogvesztő!

A szja másik (egyházi) 1 százalékát 2020-tól a bevett egyházak mellett már a technikai számmal ellátott vallási egyesületek, a nyilvántartásba vett egyházak és a bejegyzett egyházak is gyűjthetik. A jövő évi gyűjtéshez szükséges technikai számot – ha a szervezet azzal még nem rendelkezik – 2019. december 31-éig lehet kérni a NAV-tól, kötetlen formában.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mely civil szervezet lehet a rendelkezési jog kedvezményezettje, illetve, hogy hogyan zajlik az előzetes regisztráció!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkavállalóval történő elszámolás jogviszony megszűnésekor

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Kedvezményezett átalakulás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Versenyautó-alkatrész áfája

Nagy Norbert

adószakértő

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X