Hová kerülhet a 2019. évi szja 1+1 százaléka?

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) szerint a magánszemélyek jogosultak rendelkezni, hogy befizetett adójuk egy-egy százalékát a NAV jogszabályban meghatározott közhasznú célokat szolgáló civil, illetve vallási, egyházi tevékenységet folytató, kedvezményezett szervezetnek, intézménynek juttassa. Mit kell tudni erről?

Fontos határidők

A személyi jövedelemadó (szja) egyik („civil) 1 százalékából csak olyan civil szervezetek részesülhetnek, amelyek előzetes regisztráció alapján szerepelnek a NAV honlapján közzétett, felajánlásra jogosult kedvezményezettek listáján. A listában még nem szereplő szervezetnek, ha a 2020. rendelkező évtől igényt tart az szja 1 százalékos felajánlásokra, 2019. szeptember 30-áig van lehetősége az előzetes regisztrációra. Ez a határidő jogvesztő!

A szja másik (egyházi) 1 százalékát 2020-tól a bevett egyházak mellett már a technikai számmal ellátott vallási egyesületek, a nyilvántartásba vett egyházak és a bejegyzett egyházak is gyűjthetik. A jövő évi gyűjtéshez szükséges technikai számot – ha a szervezet azzal még nem rendelkezik – 2019. december 31-éig lehet kérni a NAV-tól, kötetlen formában.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mely civil szervezet lehet a rendelkezési jog kedvezményezettje, illetve, hogy hogyan zajlik az előzetes regisztráció!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Iratmegsemmisítés módja

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Családi gazdaság – saját termék gyártatása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Telek értékcsökkenése beépítés esetén

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

2019 október
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X