hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Eredménytartalékból emelte a jegyzett tőkét, majd kivonta a cégből? Így adózik

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Ha egy cég jegyzett tőkéjét a szabad eredménytartalékból emelik, akkor a magánszemély tulajdonosnál szja-kötelezettség nem ekkor, hanem a tőke kivonásakor keletkezik. Az utóbbi előfordulhat többek között a jegyzett tőke leszállításakor, a tőkeemeléssel megszerzett értékpapír (üzletrész) elidegenítésekor, vagy végelszámolás kapcsán.

A bevezetőben leírtak következtében tulajdonképpen halasztott adófizetés lép életbe, mely öt év elteltével sem évül el. Figyelemmel a jövedelemszerzés ezen speciális időpontjára. a magánszemélynek szja és szocho fizetési kötelezettsége a kivonás évében hatályos szabályok alapján keletkezik. Nézzük, melyek a jelenlegi idevonatkozó rendelkezések.

A magánszemély minden jövedelme adóköteles, kivéve, ha a a személyi jövedelemadóról szóló, többször módosított 1995. évi CXVII. törvény  (a továbbiakban szja-törvény) vagy más törvény ettől eltérően nem rendelkezik.

Az szja-törvény 77/A § (2) bb) pontja tartalmazza az idevonatkozó speciális szabályt, mely alapján nem minősül bevételnek a magánszemély által értékpapír formájában megszerzett vagyoni érték, ha azt a magánszemély a társas vállalkozás jegyzett tőkéjének a saját tőke terhére történő felemelése által szerzi meg. Ilyen esetben a magánszemély tulajdonos adófizetés nélkül jut egy nagyobb értékben nyilvántartott üzletrészhez, mely értékpapírnak minősül. Azonban ezt a jövedelmet nem lehet szerzési értékként figyelembe venni, mindaddig ameddig nem történik a szerzéssel összefüggésben adófizetés.

Ilyen esetben a törvény annak érdekében, hogy a későbbi időpontban – akár tíz-húsz év múlva – bekövetkező adókötelezettség ne merüljön feledésbe, a kifizető részére adatszolgáltatási kötelezettséget állapít meg, melyet a K71-es számú nyomtatvány benyújtásával kell teljesíteni. Az szja-törvény 77/A (4) bekezdése szerint a belföldi székhelyű társas vállalkozás (átalakulása esetén jogutódja) – az adóévet követő január 31-éig – jegyzett tőkéjének a saját tőke terhére történő felemelését, átalakulását vagy az általa kibocsátott átváltoztatható kötvény átalakítását követően magánszemélyenként adatot szolgáltat az adóhatóság részére az említett jogügylet révén kibocsátott (megemelt névértékű) összes értékpapírról, továbbá az így kibocsátott (megemelt névértékű) értékpapír átruházásáról, bevonásáról, átalakításáról és kicseréléséről.

Ezen kívül a magánszemély részére nyilvántartási kötelezettséget állapít meg a hivatkozott rendelkezés, melyet az szja-törvény 5. számú mellékletében található értékpapír nyilvántartás megfelelő vezetésével lehet teljesíteni.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen szja- és szocho-fizetési kötelezettsége van a magánszemélynek, ha az eredménytartalékból emelt jegyzett tőkét leszállítják, illetve a tulajdonrészt elidegenítik!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánokirat felülhitelesítése II.

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Cég értékesítése ingatlannal

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close