hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyéni vállalkozó? Így csökkentheti adóalapját!

  • Sinka Júlia

Az év vége közeledtével az egyéni vállalkozóknak is meg kell vizsgálniuk, milyen teendőket kell – illetve az adókímélés érdekében érdemes – elvégezniük.

Senki sem lepődik meg, ha azt mondom: LELTÁR.  Minden vállalkozó tudja, hogy december 31-ei fordulónappal számba kell venniük a vállalkozás vagyonát – ez természetesen az egyéni vállalkozókra is vonatkozik –, meg kell határozniuk a készleteik értékét.

A leltározás nem csupán kötelező feladat, hanem indok és főként lehetőség arra, hogy még a leltár összeállítása előtt átgondolja a vállalkozó, porosodik-e a raktárban felesleges, nem működő eszköz, eladhatatlan áru.

Amennyiben a válasz igen, úgy azokat le kell selejtezni.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény nem csupán az adókötelezettséggel kapcsolatos előírásokat rögzíti az egyéni vállalkozók számára, de a leltározás és a selejtezés szabályait is.

A törvény 5. számú mellklete II. részének 13. pontjában a leltárral, míg az igencsak kurta III. részben a selejtezéssel kapcsolatos előírásokat találjuk.
OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mit ír elő a leltárról a törvény, illetve hogyan csökkenthető az adóalap!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

2023 HIPA

Szipszer Tamás

adószakértő

Főfoglalkozású átalányadózóból katás

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékfizetés katából visszatért bt.

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs