hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyéni vállalkozó? Így csökkentheti adóalapját!

  • Sinka Júlia

Az év vége közeledtével az egyéni vállalkozóknak is meg kell vizsgálniuk, milyen teendőket kell – illetve az adókímélés érdekében érdemes – elvégezniük.

Senki sem lepődik meg, ha azt mondom: LELTÁR.  Minden vállalkozó tudja, hogy december 31-ei fordulónappal számba kell venniük a vállalkozás vagyonát – ez természetesen az egyéni vállalkozókra is vonatkozik –, meg kell határozniuk a készleteik értékét.

A leltározás nem csupán kötelező feladat, hanem indok és főként lehetőség arra, hogy még a leltár összeállítása előtt átgondolja a vállalkozó, porosodik-e a raktárban felesleges, nem működő eszköz, eladhatatlan áru.

Amennyiben a válasz igen, úgy azokat le kell selejtezni.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény nem csupán az adókötelezettséggel kapcsolatos előírásokat rögzíti az egyéni vállalkozók számára, de a leltározás és a selejtezés szabályait is.

A törvény 5. számú mellklete II. részének 13. pontjában a leltárral, míg az igencsak kurta III. részben a selejtezéssel kapcsolatos előírásokat találjuk.
OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mit ír elő a leltárról a törvény, illetve hogyan csökkenthető az adóalap!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

"Turisztikai adó"

Szipszer Tamás

adószakértő

Gyed-táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close