hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egészségpénztári befizetés kedvezményes adózással

  • adozona.hu

Egy cégben az ügyvezetést megbízási szerződéssel (minimális összegért) látja el egy másik cégben teljes munkaidőben dolgozó magánszemély. Kaphat-e az általa képviselt cégben egészségpénztárba fizetett adomány alapján az egészségpénztári számlájára befizetést kedvezményes adózással? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Az Önkéntes Biztosító Pénztárakról szóló törvény [Öpt.] 17. paragrafusa értelmében támogatói adományt ellenszolgáltatás kikötése nélkül fő szabályként a pénztártagság egészének a szolgáltatási tartalék javára lehet adni, de a támogató a támogatói szerződésben meghatározhatja, hogy az adományt a pénztár az alapszabályában meghatározott tagságok egyéni támogatására fordítsa.

Ez azt jelenti, hogy a magánszemélynek akár mindkét cég adhat adományt.

Fontos azonban figyelembe venni, hogy a 2018. december 31-éig befizetett támogatói adományból a pénztártag egyéni számlájára jóváírt összeg a jóváíráskor az összevont adóalapba tartozó egyéb jövedelem, amely után a pénztár igazolása alapján a jóváírt összeg 84 százaléka után a 15 százalék személyi jövedelemadót, és a 19,5 százalék egészségügyi hozzájárulást a magánszemélynek kell megfizetnie az adóbevallás benyújtására előírt határidőig [szja-törvény 28. § (1) bekezdés f) pont; 29.]. Ez a jövedelem a magánszemély olyan befizetésének minősül, amely után jogosult a szja-törvény 44/A paragrafusában meghatározott mértékig 20 százalék adó-visszatérítésre, vagy egyéb (például családi) kedvezmény érvényesítésére.

A 2019. január 1-jétől hatályos szabályok szerint az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárba befizetett olyan támogatói adomány esetében, amelyet a támogatói szerződés szerint kifejezetten a tag egyéni számlájára kell jóváírni, a befizetés teljesítésének napján keletkezik a magánszemélynek a jogviszonyától függően, a bérre, munkadíjra, vagy egyéb jövedelemre vonatkozó szabályok szerint adókötelezettsége. Ekkor bevételként az adomány forrásául szolgáló összeget kell figyelembe venni, amelyből a megállapított jövedelem után a támogatónak a tagot terhelő közterheket a befizetést megelőzően le kell vonnia, illetve a szochót, szakhót meg kell fizetnie.

Ez azt jelenti, hogy a magánszemély jogviszonyától függően, a bérre, munkadíjra, vagy egyéb jövedelemre vonatkozó szabályok szerint olyan „bruttó” összeget kell számfejteni, és a megfizetett szochóval, szakhóval együtt személyi jellegű ráfordításként elszámolni, amelynek a szja és a járulékok levonása után fennmaradó nettó összege azonos a pénztárba utalt adomány összegével.

 A támogatói szerződés szerint a tag önkéntes pénztári nyilatkozatában ezt a javára befizetett („nettó”) összeget is figyelembe veheti, azaz a törvényi feltételek fennállása esetén 20 százalék, de legfeljebb 150 ezer forint adó-visszatérítésre jogosult [szja-törvény 9. § (2) bekezdés f) pont, (3b) bekezdés; 28. § (1) bekezdés fb) alpont; 44/A § (1) bekezdés].

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkásszállás költségeinek könyvelése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Közösségen belüli értékesítés, fuvar

Bunna Erika

adótanácsadó

Ausztriai egyéni vállalkozó adózása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close