hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egészségpénztári befizetés kedvezményes adózással

  • adozona.hu

Egy cégben az ügyvezetést megbízási szerződéssel (minimális összegért) látja el egy másik cégben teljes munkaidőben dolgozó magánszemély. Kaphat-e az általa képviselt cégben egészségpénztárba fizetett adomány alapján az egészségpénztári számlájára befizetést kedvezményes adózással? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Az Önkéntes Biztosító Pénztárakról szóló törvény [Öpt.] 17. paragrafusa értelmében támogatói adományt ellenszolgáltatás kikötése nélkül fő szabályként a pénztártagság egészének a szolgáltatási tartalék javára lehet adni, de a támogató a támogatói szerződésben meghatározhatja, hogy az adományt a pénztár az alapszabályában meghatározott tagságok egyéni támogatására fordítsa.

Ez azt jelenti, hogy a magánszemélynek akár mindkét cég adhat adományt.

Fontos azonban figyelembe venni, hogy a 2018. december 31-éig befizetett támogatói adományból a pénztártag egyéni számlájára jóváírt összeg a jóváíráskor az összevont adóalapba tartozó egyéb jövedelem, amely után a pénztár igazolása alapján a jóváírt összeg 84 százaléka után a 15 százalék személyi jövedelemadót, és a 19,5 százalék egészségügyi hozzájárulást a magánszemélynek kell megfizetnie az adóbevallás benyújtására előírt határidőig [szja-törvény 28. § (1) bekezdés f) pont; 29.]. Ez a jövedelem a magánszemély olyan befizetésének minősül, amely után jogosult a szja-törvény 44/A paragrafusában meghatározott mértékig 20 százalék adó-visszatérítésre, vagy egyéb (például családi) kedvezmény érvényesítésére.

A 2019. január 1-jétől hatályos szabályok szerint az önkéntes kölcsönös biztosítópénztárba befizetett olyan támogatói adomány esetében, amelyet a támogatói szerződés szerint kifejezetten a tag egyéni számlájára kell jóváírni, a befizetés teljesítésének napján keletkezik a magánszemélynek a jogviszonyától függően, a bérre, munkadíjra, vagy egyéb jövedelemre vonatkozó szabályok szerint adókötelezettsége. Ekkor bevételként az adomány forrásául szolgáló összeget kell figyelembe venni, amelyből a megállapított jövedelem után a támogatónak a tagot terhelő közterheket a befizetést megelőzően le kell vonnia, illetve a szochót, szakhót meg kell fizetnie.

Ez azt jelenti, hogy a magánszemély jogviszonyától függően, a bérre, munkadíjra, vagy egyéb jövedelemre vonatkozó szabályok szerint olyan „bruttó” összeget kell számfejteni, és a megfizetett szochóval, szakhóval együtt személyi jellegű ráfordításként elszámolni, amelynek a szja és a járulékok levonása után fennmaradó nettó összege azonos a pénztárba utalt adomány összegével.

 A támogatói szerződés szerint a tag önkéntes pénztári nyilatkozatában ezt a javára befizetett („nettó”) összeget is figyelembe veheti, azaz a törvényi feltételek fennállása esetén 20 százalék, de legfeljebb 150 ezer forint adó-visszatérítésre jogosult [szja-törvény 9. § (2) bekezdés f) pont, (3b) bekezdés; 28. § (1) bekezdés fb) alpont; 44/A § (1) bekezdés].

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiva-tao áttérési különbözet

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kényszertörlés alatt álló cég

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X