hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Családi kedvezmény élettársnak

  • adozona.hu

Igénybe veheti-e a várandósság idejére, illetve azt követően a családi kedvezményt az apa, ha nem házasodott össze az anyával, de egy háztartásban élnek (nem bejegyzett élettársak)? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Ha az apa nem házasodott össze az anyával, de egy háztartásban élnek (nem bejegyzett, nem nyilvántartott élettársak, csak együtt élnek), igénybe veheti-e a várandósság idejére, illetve azt követően a családi kedvezményt? Az Szja tv. 29/A paragrafusának (3) bekezdése úgy fogalmaz, hogy »... továbbá a jogosulttal közös háztartásban élő, családi pótlékra nem jogosult házastársa«. Én úgy értelmezem, hogy a közös háztartásban élő házastársa veheti igénybe, viszont több helyen is olvastam, hogy a nem házasok esetében is igénybe veheti az apa a kedvezményt. Valóban így van? Mivel kell igazolni a jogosultságot?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az élettárs apa a várandósság idején nem jogosult családi kedvezményre, illetve annak évközben történő közös érvényesítésére (akkor sem, ha nyilvántartott). Azonban az Szja tv. 29/B § (1b) bekezdése értelmében az anya az őt megillető családi kedvezményt adóbevallásában megoszthatja a vele közös háztartásban élő, jogosultnak nem minősülő élettársával (ideértve azt az esetet is, ha a családi kedvezményt a jogosult egyáltalán nem tudja érvényesíteni), feltéve, hogy a gyermeket nevelő egyedülálló családi pótlékát egyikük sem veszi igénybe [kivéve, ha a jogosult a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény (Cst.) 12. § (3) bekezdése alapján minősül egyedülállónak].

Cst. 12. § „(3) A családi pótlék összegének megállapítása szempontjából egyedülállónak kell tekinteni azt a szülőt, gyámot is, aki saját maga, illetve akinek a házastársa, élettársa

a) köznevelési intézmény tanulója, felsőoktatási intézmény első oklevelet szerző hallgatója és jövedelme nincs,

b) vakok személyi járadékában vagy fogyatékossági támogatásban részesül,

c) megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesül és egyéb jövedelme nincs,

d) nyugellátásban, korhatár előtti ellátásban, szolgálati járandóságban, táncművészeti életjáradékban vagy átmeneti bányászjáradékban részesül, feltéve, ha nyugdíjának, ellátásának összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, és egyéb jövedelme nincs,

e) időskorúak járadékában, rokkantsági járadékban, hadigondozási járadékban részesül, és egyéb jövedelme nincs, illetve az aktív korúak ellátására való jogosultságát megállapították,

f) a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte, és jövedelme nincs.”

Megosztás esetén mindkét félnek ki kell töltenie a 18SZJA bevallás 03-as lapjának „B” blokkját a  kitöltési útmutató szerint. Igazolást nem kell csatolni, ellenőrzés esetén a NAV vizsgálhatja az élettársi kapcsolat fennállását, különösen a közös háztartásban élés tényét.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs