hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amikor adómentes a biztosítási díj. Példákkal

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Hogyan kell értelmezni a személyi jövedelemadóról szóló törvény kockázati biztosítások adókötelessé vált díjára vonatkozó átmeneti –adómentességet engedő – rendelkezését? Konkrét esetekkel segítjük a szabály megértését.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) szerint 2019. január 1-jétől fő szabályként a cégek, szervezetek kizárólag adóköteles díjú személybiztosítást (beleértve a korábban adómentes díjú kockázati biztosítást is) köthetnek, ha a biztosító teljesítésére kedvezményezettként nem a díjfizető jogosult. E biztosítás díja a biztosított magánszemély összevont adóalapba tartozó olyan jövedelme, amely után a közterheket a díjfizetővel fennálló foglalkoztatási jogviszonyából (például munkaviszony, személyes közreműködés, megbízás) származó jövedelemre, ilyen jogviszony hiányában az egyéb jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell megfizetni.

Tippeket szeretne a bérköltség csökkentésére?
Rendelje meg kedvezményesen a Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben című kiadványt.
Kiadványunk bemutatja, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben melyek a legkedvezőbb foglalkoztatási formák, és ötleteket ad a juttatások optimalizálásához.
Részletek >>

Csoportos biztosítás esetén – ha a biztosítási szerződés alapján másként nem határozható meg – a csoportos biztosítás díjának a magánszemélyre arányosan jutó része számít a szerződő díjfizető és a biztosított között fennálló jogviszonyból származó vagy egyéb jövedelemnek. Ha a magánszemélyre jutó díj arányosítással sem állapítható meg, a csoportos biztosítási díj egésze adóköteles, mely esetben a díjfizetőt az egyes meghatározott juttatásokra vonatkozó kötelezettség 1,18x(0,15szja+0,195szocho) terheli. (Július 1-jétől 17,5 százalék a szociális hozzájárulás.) Ez utóbbi körbe többek között az olyan csoportos élet-, baleset- és betegségbiztosítások tartoznak, amelyek esetében azért nem állapítható meg a díjfizetés esedékessége időpontjában az egy magánszemélyre jutó biztosítási díj, mert a biztosítottak száma és kiléte bizonytalan, vagy nem ismert (például amikor a díjat a csoportba tartozó biztosítottak átlagos statisztikai állományi létszáma alapján határozzák meg [szja-törvény 3. § 89. §; 70. § (6) bekezdés b) pont].

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy az átmeneti szabályok alapján mikor adómentes a kockázati biztosítás!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelő – nemleges nyilatkozattétel

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Teljesítési dátum

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X