hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amikor adómentes a biztosítási díj. Példákkal

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Hogyan kell értelmezni a személyi jövedelemadóról szóló törvény kockázati biztosítások adókötelessé vált díjára vonatkozó átmeneti –adómentességet engedő – rendelkezését? Konkrét esetekkel segítjük a szabály megértését.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) szerint 2019. január 1-jétől fő szabályként a cégek, szervezetek kizárólag adóköteles díjú személybiztosítást (beleértve a korábban adómentes díjú kockázati biztosítást is) köthetnek, ha a biztosító teljesítésére kedvezményezettként nem a díjfizető jogosult. E biztosítás díja a biztosított magánszemély összevont adóalapba tartozó olyan jövedelme, amely után a közterheket a díjfizetővel fennálló foglalkoztatási jogviszonyából (például munkaviszony, személyes közreműködés, megbízás) származó jövedelemre, ilyen jogviszony hiányában az egyéb jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell megfizetni.

Tippeket szeretne a bérköltség csökkentésére?
Rendelje meg kedvezményesen a Kedvező adózású munkavállalás 2019-ben című kiadványt.
Kiadványunk bemutatja, hogy a jelenlegi jogszabályi környezetben melyek a legkedvezőbb foglalkoztatási formák, és ötleteket ad a juttatások optimalizálásához.
Részletek >>

Csoportos biztosítás esetén – ha a biztosítási szerződés alapján másként nem határozható meg – a csoportos biztosítás díjának a magánszemélyre arányosan jutó része számít a szerződő díjfizető és a biztosított között fennálló jogviszonyból származó vagy egyéb jövedelemnek. Ha a magánszemélyre jutó díj arányosítással sem állapítható meg, a csoportos biztosítási díj egésze adóköteles, mely esetben a díjfizetőt az egyes meghatározott juttatásokra vonatkozó kötelezettség 1,18x(0,15szja+0,195szocho) terheli. (Július 1-jétől 17,5 százalék a szociális hozzájárulás.) Ez utóbbi körbe többek között az olyan csoportos élet-, baleset- és betegségbiztosítások tartoznak, amelyek esetében azért nem állapítható meg a díjfizetés esedékessége időpontjában az egy magánszemélyre jutó biztosítási díj, mert a biztosítottak száma és kiléte bizonytalan, vagy nem ismert (például amikor a díjat a csoportba tartozó biztosítottak átlagos statisztikai állományi létszáma alapján határozzák meg [szja-törvény 3. § 89. §; 70. § (6) bekezdés b) pont].

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy az átmeneti szabályok alapján mikor adómentes a kockázati biztosítás!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed – naptári napi alap

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Munkabér módosítása gyes alatt

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Katás beltag

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs