hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adómentesen is támogathatók a sztrájkoló tanárok: mutatjuk, hogyan

  • Surányi Imréné okleveles közgazda
1

Sajtóhírek szerint több magánszemély, alapítvány jelezte a sztrájkoló pedagógusoknak, hogy összegyűjtik a munkabeszüntetés idejére részükre meg nem fizetett pénzüket. Felmerül a kérdés, mit kell a közkasszába fizetni, ha az amúgy is kispénzű sztrájkolóval szimpatizáló magánszemélyek önkéntesen felajánlott összegekkel, társadalmi szervezetek juttatásokkal támogatják azokat, akiknek a fizetéséből a munkabeszüntetés időtartamára eső járandóságot levonják?

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) 1. számú mellékletének 7.2. alpontja értelmében a magánszemélyek egymás között megvalósuló pénzbeli vagy természetbeni juttatásai adómentesek, feltéve, hogy a juttatás az adakozó szempontjából ellenszolgáltatás nélkül, azaz nem szolgáltatásnyújtásra, termékértékesítésre tekintettel vagy azzal összefüggésben történik. Vagyis, ha a sztrájkolót a rokonok, ismerősök (például a tanárokat a szülők) támogatják, a juttatás után nem kell adót és járulékot fizetni.

Adómentes továbbá a közérdekű kötelezettségvállalásból, a közhasznú egyesületből, alapítványból, közalapítványból annak létesítő okiratában rögzített közhasznú céljával összhangban a közhasznú cél szerint címzett magánszemélynek, valamint munkavállalói érdekképviseleti szervezet (szakszervezet) által magánszemélynek nem pénzben adott juttatás értéke, pénzben történő juttatás esetén legfeljebb a minimálbér 50 százalékát meg nem haladó összegben havonta adott támogatás [szja-törvény 1. számú melléklet 3.3. alpont].

Tehát, ha például a szakszervezet (alapítvány stb.) alapszabályában szerepel, hogy sztrájk esetén a sztrájkolóknak támogatást nyújt a sztrájkalapból, az előzőek szerinti juttatás után adó- és járulékfizetés nem keletkezik.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogy mikor, és milyen közterheket kell mégis megfizetni az adományok után.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Feri04

Csak annyit szeretnék mondani,hogy gyenge ez az őszefógás,hol a többi miért nem álnakk ki egy ígaszságért

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás 2 jövedelmének adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Követelésapport

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Befektetői részjegy visszavásárlása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close