hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adómentesen is támogathatók a sztrájkoló tanárok: mutatjuk, hogyan

  • Surányi Imréné okleveles közgazda
1

Sajtóhírek szerint több magánszemély, alapítvány jelezte a sztrájkoló pedagógusoknak, hogy összegyűjtik a munkabeszüntetés idejére részükre meg nem fizetett pénzüket. Felmerül a kérdés, mit kell a közkasszába fizetni, ha az amúgy is kispénzű sztrájkolóval szimpatizáló magánszemélyek önkéntesen felajánlott összegekkel, társadalmi szervezetek juttatásokkal támogatják azokat, akiknek a fizetéséből a munkabeszüntetés időtartamára eső járandóságot levonják?

A személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) 1. számú mellékletének 7.2. alpontja értelmében a magánszemélyek egymás között megvalósuló pénzbeli vagy természetbeni juttatásai adómentesek, feltéve, hogy a juttatás az adakozó szempontjából ellenszolgáltatás nélkül, azaz nem szolgáltatásnyújtásra, termékértékesítésre tekintettel vagy azzal összefüggésben történik. Vagyis, ha a sztrájkolót a rokonok, ismerősök (például a tanárokat a szülők) támogatják, a juttatás után nem kell adót és járulékot fizetni.

Adómentes továbbá a közérdekű kötelezettségvállalásból, a közhasznú egyesületből, alapítványból, közalapítványból annak létesítő okiratában rögzített közhasznú céljával összhangban a közhasznú cél szerint címzett magánszemélynek, valamint munkavállalói érdekképviseleti szervezet (szakszervezet) által magánszemélynek nem pénzben adott juttatás értéke, pénzben történő juttatás esetén legfeljebb a minimálbér 50 százalékát meg nem haladó összegben havonta adott támogatás [szja-törvény 1. számú melléklet 3.3. alpont].

Tehát, ha például a szakszervezet (alapítvány stb.) alapszabályában szerepel, hogy sztrájk esetén a sztrájkolóknak támogatást nyújt a sztrájkalapból, az előzőek szerinti juttatás után adó- és járulékfizetés nem keletkezik.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogy mikor, és milyen közterheket kell mégis megfizetni az adományok után.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
Feri04

Csak annyit szeretnék mondani,hogy gyenge ez az őszefógás,hol a többi miért nem álnakk ki egy ígaszságért

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Reprezentáció, üzleti ajándék adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Kifizetőt terhelő 40 százalékos kata II

Szipszer Tamás

adószakértő

Új kata 1041

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs