A nap kérdése: átalányadózó egyéni vállalkozónak juttatott költségtérítés bevételnek számít-e?

  • adozona.hu

Átalányadózó egyéni vállalkozónak kell-e számlát kiállítania a részére fizetett költségtérítésről, az bevételnek számít-e? – kérdezte olvasóink. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Átalányadózó egyéni vállalkozó videókészítési szolgáltatást nyújt egy szervezetnek. A szervezet a járulékosan felmerült költségeket megtéríti az egyéni vállalkozónak (utazási költségek, szállásköltségek stb.). A szervezet könyvelője szerint a vállalkozónak nyújtott költségtérítés egyéb jövedelemnek minősül az szja-ban, így a vállalkozónak nem szükséges számlát kiállítania a megtérített költségekről. Az egyéni vállalkozó által kapott költségtérítés valóban nem része a vállalkozói bevételnek?

Szakértőnk válasza:

A könyvelő csak "jót akart tenni" azzal, hogy a vállalkozóként felmerült költségek megtérítését próbálja természetes személyként kapott költségtérítésnek minősíteni, de ez nem állja meg a helyét. A vállalkozó maga viseli a költségeit, legfeljebb azokat beépíti a díjaiba vagy továbbszámlázhatja. Nyilván, ha átalányadózó, akkor "rosszul jár", mert bevételt generál, miközben a költségeket nem tudja tételesen elszámolni, mégis így kell tennie.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Remote munka Hollandiában

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Napelempark létesítésének áfatartalma

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink