hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: termelési tényező értékesítésekor milyen szabályok szerint járjon el az őstermelő?

  • adozona.hu

Őstermelők családi gazdasága a korábbi években vásárolt traktorát eladja. Milyen szabályok szerint kell számolni és bevallani a jövedelmet? Olvasói kérdésre Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: őstermelők családi gazdasága 2022-ben értékesíti a 2017-ben vásárolt traktorát. A bevétel 2022-ben a szabályok szerint önálló tevékenységből származó bevétel (ingó értékesítés) nem őstermelői bevétel. Az értékesítéskor ebben az esetben a teljes összeg után fizetendő az szja? Az értékcsökkenés családi gazdaság esetén egy összegben elszámolható értékcsökkenésként a vásárláskor, így nincs fennmaradó értékcsökkenés. Jól gondolom, hogy nincs költség, amely a bevétellel szemben 2022-ben elszámolható?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA


Tárgyi eszköz 2022. évi értékesítése esetén az eladási ár ingó értékesítésből származó bevételnek minősül, mellyel szemben további költség nem számolható el, mivel a beszerzési árat egyösszegben elszámolta adózó.

Ha nem számolta volna el akkor a még el nem számolt rész tételes költségelszámolás esetén a bevétellel szemben elszámolható.

Amennyiben az őstermelő a termelési tényezőt 2021-ben értékesítette, akkor az átmeneti rendelkezés alapján dönthet úgy, hogy már 2021-ben is az ingó értékesítés szabályait alkalmazza a traktor eladásakor a jövedelemszámítás során.

Amennyiben az átmeneti rendelkezést nem alkalmazza 2021-ben, akkor a kiegészítő tevékenységre vonatkozó szabályokat kell alkalmaznia, vagyis a teljes bevétel 25 százalékát a kiegészítő tevékenység bevétele nem haladhatja meg.

Ha meghaladja, akkor az önálló tevékenységből származó bevételre vonatkozó szabályokat kell alkalmaznia azzal, hogy az szja mellett szochót is kell fizetnie (ingó értékesítés esetén viszont nincs szocho!)

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csed, gyed, táppénz megbízási jogviszonyban

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31