A kiküldetés költségeinek elszámolása: mikor, ki fizeti az adót?

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

A belföldi és külföldi kiküldetés alatt felmerülő kiadások különböző jogszabályi előírások alapulvételével számolhatók el. A mindennapokban gyakran felmerül a kérdés, mitől függ, hogy a térítés után a magánszemélynek vagy a juttatást nyújtó kifizetőnek keletkezik adókötelezettsége.

Kiküldetésnél a munkavállaló megelőlegezheti a költségeket, vagy költségelőleget vehet fel, mellyel utólag számol el. Nem mindegy, hogy a bizonylat kinek a nevére szól. A munkáltató nevére kiállított bizonylat alapján elszámolt összeg után alapvetően a munkáltatónál vizsgálandó az adókötelezettség, míg, ha a számla a magánszemély nevére szól, akkor költségtérítésről van szó, mellyel szemben a szabályszerűen kiállított számla összegét a magánszemély jogosult költségként érvényesíteni. Utóbbi esetben feltétel, hogy a kiadás nem a magánszemély személyes vagy családi szükségletének kielégítését célozza (szja-törvény 3. számú melléklet].

A költségek elszámolása azonban nem mindig egyértelmű, különösen akkor, amikor a magánszemély a kiküldetés alatt felmerült kiadásait nem igazolja szabályszerűen kiállított számlával, hanem csak blokkot, menetjegyet, vagy egyéb számviteli bizonylatot ad át a munkáltatónak.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben áttekintjük, milyen rendelkezéseket kell figyelembe venni a kiküldetésből hazatérő dolgozó által kifizetett összegek elszámolásakor!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás – kata

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close