hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Rehabilitációs hozzájárulás – létszámszámítási problémák

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

A rehabilitációshozzájárulás-fizetési kötelezettség fennállásának, illetve összegének megállapításánál meghatározó jelentősége van a foglalkoztatottak létszámának.

A hozzájárulást csak a 25 főt meghaladó (tehát nem elérő!) létszámmal rendelkező munkaadónak kell fizetnie abban az esetben, ha az általa foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek száma nem éri el a létszám 5 százalékát. Ezt az 5 százalékos kvótát nevezzük a kötelező foglalkoztatási szintnek. A hozzájárulás éves összege pedig a rehabilitációs hozzájárulás éves összegének (minimálbér 9-szerese, idén tehát 1 341 000 forint) és a kötelező foglalkoztatási szintből hiányzó létszám, valamint a rehabilitációs hozzájárulás szorzata.

A megváltozott munkaképességű személy ellátásáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (Mm. tv.) 23. § (4) értelmében az előzőekben említett létszámon a Központi Statisztikai Hivatal munkaügy-statisztikai adatszolgáltatáshoz kiadott útmutatójában foglaltak szerinti tárgyévi átlagos statisztikai állományi létszámot kell érteni a (2) bekezdésben meghatározott személyek figyelmen kívül hagyásával. A statisztikai állományi létszámot egy tizedesjegyre kerekítve a kerekítés általános szabályai szerint kell meghatározni.

Mindezeket figyelembe véve a jogalkalmazó a rehabilitációs hozzájárulással összefüggésben felmerülő problémák megoldása érdekében „alapműként” használja az említett KSH-útmutatót.


OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, valójában mi a probléma helyes megközelítése!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház tárgyieszköz-értékesítése

Nagy Norbert

adószakértő

Kiküldetés munkaszüneti napon

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaszüneti nap és pihenőnap

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close