hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kiküldetés Horvátországba: hol kell megfizetni az adót, járulékot?

  • adozona.hu

Magyar kft. magyar munkavállalói 183 napot meghaladóan Horvátországban végeznek épületfelújítási munkákat. Ha jól értelmezzük a törvényeket, az szja-t 183 nap után Horvátországban kell megfizetniük, a tb-járulékot viszont továbbra is mi vonjuk, és mi fizetjük a szochót? – kérdezte olvasónk. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Hogyan működik ez a gyakorlatban, kell a magyar cégnek horvát adószámot kérni, az szja-t levonni és oda megfizetni? Vagy a munkavállalónak magának kell az szja-val elszámolnia, mi nem vonjuk le tőle? Az így kapott jövedelmét Magyarországon egy esetleges hitelfelvételnél nem fogják figyelembe venni, ugye? A nyugdíjba viszont beleszámít? 12 hónap tartózkodás után kötelező ott telephelyet létesíteni? Onnantól kezdve mind az szja-t, mind a tb-t Horvátországban kell megfizetni? Vagy a telephely-létesítés csak adószámigénylést jelent, de 24 hónapig Magyarországon biztosítottak az alkalmazottak? Mennyiben más a helyzet, ha a magyar cég ukrán munkavállalókat (Magyarországon munkavállalási engedéllyel rendelkezők) küld ki Horvátországba?

Jól értelmezi a kérdező, hogy a horvát kettős adózás elkerüléséről szóló egyezmény alapján 183 napot meghaladó kint tartózkodás esetén további szempontok vizsgálata nélkül is megállapítható, hogy a munkáltatótól származó jövedelem összege Horvátországban adóztatható. A munkáltató helyesen jár el, ha magyar szja-t nem von a jövedelemből, mivel ezt úgy kell jelenteni a 08-as bevallásban, mint egyezmény alapján mentesített jövedelem. A járulékfizetés Magyarországon maradhat, feltéve, hogy a magánszemélyek rendelkeznek erre vonatkozó A1 gazolással a kiküldetés időtartamára vonatkozóan.

Abban az esetben, ha a munkavállalók Magyarországon maradnak biztosítottak a horvát időszak is magyar szolgálati időnek és nyugdíjalapot képező jövedelemnek minősül. A munkáltatónak, vagy a munkavállalónak horvát szja adóelőleget kell fizetni és éves bevallási kötelezettség is keletkezik. Tekintettel arra, hogy az adókötelezettség teljesítése horvát adószabályok ismeretét igényli, mindenképpen javaslom horvát, vagy nemzetközi adótanácsadó felkeresését. Mivel a jövedelem a magyar munkáltatótól származik, úgy gondolom, hogy a horvát adózás a nettó jövedelemre van hatással, a hitel odaítélése nem kizárt.

A telephely kérdésében szintén a horvát tanácsadó szaktudása szükséges. Telephely esetén nincs jelentősége a 183 napnak, az első külföldi munkanapra jutó díjazás is Horvátországban lesz adóztatható. Tb-szempontból, amennyiben a magyar munkaviszony alapján kiadják az A1 igazolást, akkor 24 hónapig a kiküldetésre vonatkozó szabály alkalmazható, illetve a koordinációs rendelet 16. cikke értelmében legfeljebb 60 hónapig külön kérelemre a hatóságok egyetértése esetén meghosszabbítható.

Ukrán munkavállalók külföldi munkavégzésekor körültekintően kell eljárni, ugyanis, ha a munkavállaló ukrán adóügyi illetőségű akkor az ukrán -horvát szabályokat kell figyelembe venni. Ehhez ukrán és horvát szakértő bevonása is szükséges lehet. Továbbá A1 igazolás beszerzése sem lehetséges, így az adó- és a tb-kötelezettség is minden bizonnyal Horvátországban keletkezik.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rendezvényen adott utalvány adózása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Amerikából származó osztalékjövedelem bevallása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szolgalmi jog, értékcsökkenés-kifizetés: szja-kötelezettség

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs