hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Brexit: változás a külföldi áfa-visszaigénylésben

  • adozona.hu

Észak-Írország az általános forgalmi adó szempontjából speciális státuszt élvez a 2021. december 31-ig tartó átmeneti időszakot követően is a kilépési megállapodáshoz fűzött, Írország/Észak-Írország jegyzőkönyv értelmében – hívja fel a figyelmet honlapján közzétett bejegyzésében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Ez azt jelenti, hogy 2020. december 31. után

– Észak-Írország EU tagállamként kezelendő a termékértékesítések szempontjából,

– az Egyesült Királyságot – beleértve Észak-Írországot – egységesen harmadik országnak, azaz Európai Unión kívüli országnak kell tekinteni a szolgáltatások szempontjából.

Termékértékesítés

2021. április 1-től, a 2021-es visszatéríttetési időszakra

– az Észak-Írországban letelepedett – belföldön nyilvántartásba nem vett – adóalanyok az EU-ban letelepedett adóalanyokra vonatkozó szabályok szerint kérhetik Magyarországon a termékbeszerzéseik után rájuk áthárított áfa visszatéríttetését, illetve

– a Magyarországon letelepedett adóalanyok Észak-Írországban, az EU-s szabályok szerint kérhetik a termékbeszerzéseik után rájuk áthárított áfa visszatéríttetését.

A visszatéríttetés iránti kérelmet a Magyarországon letelepedett adóalanyoknak a 21ELEKAFA nyomtatványon a tárgyévet követő év szeptember 30-áig, a letelepedés szerinti tagállam adóhatóságához, azaz a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz kell benyújtaniuk.

Szolgáltatásnyújtás

A szolgáltatások szempontjából Észak-Írországot – nem viszonos – harmadik országnak kell tekinteni, vagyis az adó kölcsönös visszatérítéséről szóló nemzetközi megállapodás hiányában az Észak-Írországban letelepedett – belföldön nyilvántartásba nem vett – adóalanyokat adó-visszatérítés nem illeti meg.

További változások

A visszatéríttetés tagállamaként

– Észak- Írországot XI előtaggal,

– Ceutát (Spanyolország autonóm városa Afrikában) – az XI előtag korábbi birtokosát – pedig XC előtaggal

kell jelölni a 21ELEKAFA és a 21ELEKAFA_KIIGNY-nyomtatványokon.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénzforgalmi elszámolás uniós számla

Nagy Norbert

adószakértő

Le nem vonható áfa könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Termékimportáfa

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink