hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adócsalók adataot tartalmazó cd-re utaznak a német hatóságok

  • MTI

Újabb, állítólagos adócsalók adatait tartalmazó CD-k megvásárlásáról tárgyalnak a német tartományi hatóságok.

A Handelsblatt keddi értesülése szerint három ilyen jellegű vásárlás van folyamatban. A német üzleti napilap nem közölte, hogy melyik tartomány a potenciális vevő, illetve, hogy milyen súlyú vélt leleplezésekről van szó.
   
Az elmúlt napokban a német adóhatóságok három német tartományban tartottak razziát feltételezett adócsalók felkutatására. Minderre annak nyomán került sor, hogy ismertté vált: az észak-rajna-vesztfáliai hatóságok - a szövetségi kormány tudtával - ismeretlen informátortól egy olyan CD-t vásároltak meg, amely egy luxemburgi bank 3000, állítólagos adócsalást elkövető német ügyfelének adatait tartalmazta.
   
A vásárlás nyomán a hatóságok ismét hadat üzentek az adócsalóknak, ugyanakkor jelezték: az esetleges büntetőjogi felelősségre vonás megkezdéséig mód van az úgynevezett önfeljelentésre, és ennek keretében arra, hogy a csalók adóhátralékaikat befizetve büntetlenek maradjanak. Az említett lemezt az észak-rajna-vesztfáliai hatóságok állítólag 4 millió euróért vásárolták meg, ugyanakkor kiszivárgott: az illetékesek azzal számolnak, hogy a befizetett hátralékokból akár 800-900 millió euró is befolyhat az államkasszába.
   
Az újabb, állítólagos CD-k felmerülése után nyilatkozva Wolfgang Scha:uble pénzügyminiszter azt hangoztatva, hogy az ilyen jellegű adatvásárlás nem jelenthet tartós megoldást az adócsalás elleni harcban. A miniszter elismerte, hogy jogszerűtlenül szerzett adatokról van szó, ezért az állam bűnözőkkel kereskedik közvetve. Az adócsalók ellen jobb lenne az európai országok adópolitikájának harmonizálásával harcolni - érvelt Scha:uble, arra azonban nem utalt, hogy a német hatóságok lemondanának a lopott adatokat tartalmazó CD-k megvásárlásáról.
   
Több német újság ugyanakkor annak veszélyére figyelmeztetett, hogy új üzletág van kifejlődőben, azaz közönséges bűnözők hamisított CD-lemezekkel igyekeznek kufárkodni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

GDPR – adatmegőrzési idők külföldön

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Adattovábbítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén létszámszámítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close