hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Sztrájk miatt csak minden ötödik vonat közlekedik az Egyesült Királyságban

  • MTI

Több ezer vasutas kezdett munkabeszüntetésbe csütörtökön Nagy-Britanniában, ami országszerte megbénította a vasúti közlekedést, és egyelőre nincs megoldás a fizetésekkel és a munkahelyi körülményekkel kapcsolatos munkaügyi vitában, amelyet csak súlyosbít a brit megélhetési költségek tartós emelkedése.

Csak minden ötödik vonat közlekedik az Egyesült Királyságban a vasúti szakszervezeti tagok sztrájkja miatt. A péntekre tervezett sztrájk várhatóan érinteni fogja a teljes londoni metróhálózatot és a fővárosi autóbusz-közlekedést is, míg a szombati munkabeszüntetés miatt ismét leállhat az országos vasúti közlekedés. A szakszervezetek már több munkabeszüntetést tartottak az elmúlt hónapokban.

Mick Lynch, a vasúti, tengeri és szárazföldi közlekedési szakszervezet vezetője szerint a vasúti dolgozók, mint minden más nagy-britanniai közalkalmazott, nehezen küzdenek meg az egekbe szökő élelmiszer- és benzinárakkal. A 10,1 százalékon álló brit infláció a hivatalos szerdai adatok szerint 40 éves rekordszintre emelkedett júliusban. Az infláció magasabb, mint az elemzők 9,8 százalékos átlagos előrejelzése volt.

A brit postai, kikötői és légi közlekedésben dolgozókat képviselő szakszervezetek szintén sztrájkot hirdettek.

Mick Lynch a brit konzervatív kormány állítólagos „szakszervezetellenes programját” okolta a munkaügyi vita elhúzódása miatt. Szerinte a vasúti dolgozók addig folytatják a munkabeszüntetést, amíg megállapodás nem születik a vasúti társaságokkal, amelyek ugyan magánvállalatok, de erőteljes állami szabályozás mellett működnek.

A szakszervezeti vezető szerint a kormány adófizetői pénzből támogatja a vasúti társaságokat, hogy a munkabeszüntetések miatt ne csökkenjen a bevételük, és ezzel kizárta azt a piaci ösztönző elemet, amely a vállalatvezetőket a tárgyalásos megegyezésre sarkallná.

A kormányzat szerint jelentős mértékű állami támogatást fordítottak a vasúti dolgozók munkájának védelmére a koronavírus-járvány idején, és az illetékes kormányzati tisztségviselők most szeretnék csökkenteni a vasúti költségeket és a dolgozók számát, hogy a vasúti közlekedés pénzügyileg fenntarthatóbb legyen a jövőben. A kormányzat szerint méltányos fizetési javaslatot ajánlottak a vasúti dolgozóknak.

A brit közlekedési minisztérium szóvivője szerint a vasúti szakszervezetek vezetői „úgy döntöttek, hogy nyomorúságot szabadítanak arra a több millió utasra, akinek mindennapi életét felborítja (a vasúti sztrájk)”, amely június óta már a hatodik munkabeszüntetés, ahelyett, hogy a megállapodás elérésén dolgoznának.

Júniusban a takarítókat és szerelőket is beleértve mintegy 40 ezer vasúti dolgozó tartott háromnapos munkabeszüntetést, hogy magasabb fizetést, nagyobb munkahelyi biztonságot és jobb munkakörülményeket követeljen, ami Nagy-Britannia elmúlt 30 évének legnagyobb vasúti sztrájkjához vezetett.

Ezt követően még több vasúti munkabeszüntetést tartottak, de a kormányoldal és a munkavállalók azóta sem jutottak egyezségre.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg iparűzési adó

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kivás cég könyvvizsgálata

Nagy Norbert

adószakértő

Kapott előleg számviteli elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs