hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjazás előtt áll? Ilyen jogvédelem illeti meg

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Az idős dolgozók munkaviszonyát a nyugdíjkorhatár eléréséig védi a törvény, ezt követően pedig egyszerűsíti munkaviszonyuk megszüntetésének lehetőségeit. A nyugdíjkorhatár betöltése sem jelenti azonban azt, hogy a munkaerőpiacon semmiféle védelemmel nem rendelkeznek. Ezen eseteket vesszük sorra.

Indokolási kötelezettség alóli részleges mentesülés

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 66. § (9) bekezdése alapján a munkáltató a határozatlan tartamú munkaviszony felmondással történő megszüntetését nem köteles indokolni, ha a munkavállaló nyugdíjasnak minősül. Ez a "könnyítés" azonban határozott idejű munkaviszonyra nem vonatkozik.

A munkáltató a határozott idejű munkaviszonyt felmondással csupán a felszámolási vagy csődeljárás tartama alatt, a munkavállaló képességére alapított okból, illetve abban az esetben szüntetheti meg, ha a munkaviszony fenntartása elháríthatatlan külső ok következtében lehetetlenné válik. Ha pedig a munkáltató azonnali hatállyal szünteti meg a határozott idejű jogviszonyt (erre valamennyi munkavállalói csoport esetében lehetősége van), a hátralévő időre járó, de legfeljebb 12 havi távolléti díj megfizetésére köteles.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mikor lehet érvénytelen a nyugdíjas alkalmazott munkaviszonyának felmondása, valamint, hogy mikor terheli munkakör-felajánlási kötelezettség a munkáltatót!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alapanyag árának számlára történő utalása és számlázás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő bevétele

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őcsg adózása kilépő tag esetében

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs