hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkavállalók megőrzési felelőssége: megosztható-e a kár a munkáltatóval?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd
2

Sok munkakörben terheli a munkavállalókat megőrzési felelősség a nekik megőrzésre átadott, visszaszolgáltatási vagy elszámolási kötelezettséggel átvett olyan dologban bekövetkezett hiány esetén, amelyeket állandóan őrizetben tartanak, kizárólagosan használnak vagy kezelnek. A Kúria nemrégiben hozott ítéletében arról határozott, mikor terheli együttesen a felelősség a munkavállalót és a munkáltatót.

A Kúria Mfv.II. 10.037/2019/3. számú ügyben hozott határozata szerint a munkavállaló megőrzési felelőssége esetén kármegosztásnak akkor lehet helye, ha munkáltató vétkes vagy felróható magatartása kétséget kizáróan bizonyított és az okozati összefüggés fennáll. Jelen cikk ezen jogeseten keresztül vizsgálja a megőrzési feltételeit.

Tényállás

Adott két adminisztrátor munkakörben foglalkoztatott munkavállaló, akik munkaköri feladatát a munkáltató által kezelt társasház közös költségének beszedése képezte. A befizetést a tulajdonosok részben bankszámlára, részben a munkáltató irodájában, készpénzben teljesítették, amelynek őrzése biztosított volt. A kialakult gyakorlat értelmében bizonyos összeghatáron felül a munkavállalók külön-külön vitték a pénzintézetbe a kasszájukban lévő pénzt. A dolgozók írásba foglalt munkaköri leírást és pénzkezelési szabályzatot nem kaptak. A könyvelő jelzését követően az ügyvezető ellenőrzést tartott, mely során a felvett jegyzőkönyv szerint 1 518 270 forint pénztárhiányt állapított meg.

A munkáltató az eredménytelen büntetőeljárást követően írásban felszólította a két munkavállalót a pénztárhiány megfizetésére. Mivel ez nem vezetett eredményre, a munkáltató bírósághoz fordult. Keresetében elsődlegesen a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 180. paragrafusa alapján, másodlagosan a 179. paragrafusa alapján kérte kötelezni az alpereseket személyenként 759 135 – 795 135 forint kártérítés és ezen összeg kamatainak megfizetésére.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogyan döntöttek a bíróságok!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasónk! Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük! Üdvözlettel az Adózóna csapata

gedit60

Azt szeretném megkérdezni, hogy Ékszer üzlet alkalmazotttainak, ahol több tízmilliós az árukészlet, nagy értékekkel bánunk. Ebben az esetben ha netán valami eltűnik, milyen formában és mértékben terheli az alkalmazottakat felelősség?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérként adózó juttatások

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Osztalék adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Végkielégítés feltételekkel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close