hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Közpénzből gazdálkodók: ennyi fizetés jár főnöknek, beosztottnak

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A köztulajdonban álló munkáltató közpénzből gazdálkodik, szigorú elszámolási kötelezettséggel tartozik. Erre figyelemmel az általánosnál szigorúbb szabályok irányadók az érintett munkáltatóknál foglalkoztatottak munkaviszonyára is.

Köztulajdonban álló munkáltató a közalapítvány, valamint az a gazdasági társaság, amelyben az állam, helyi önkormányzat, helyi önkormányzat jogi személyiséggel rendelkező társulása, többcélú kistérségi társulás, fejlesztési tanács, kisebbségi önkormányzat, kisebbségi önkormányzat jogi személyiségű társulása, költségvetési szerv vagy közalapítvány külön-külön vagy együttesen számítva többségi befolyással rendelkezik.

Abban az esetben, ha egy gazdasági társaság a munka törvénykönyvében (Mt.) részletesen definiált állami befolyás alá kerül, a munkavállalók is automatikusan a törvény speciális szabályainak hatálya alá fognak tartozni, azaz nincs szükség a hozzájárulásukra. Ennek azért van jelentősége, mert a köztulajdonban álló munkáltatóval fennálló munkaviszony esetén sem a felek megállapodása, sem kollektív szerződés nem térhet el a végkielégítés mértékétől. Tehát, ha egy munkavállalónak a bértárgyalás eredményeként sikerült írásba foglaltatni a törvény alapján járónál magas összegű végkielégítését, ettől elesik, ha a munkáltatója állami befolyás alá kerül.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, milyen munkjajogi szabályokat kell betartani a közpénzből gazdálkodóknak.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Ha szeretne többet megtudni a munkajog területét érintő, 2016-os változásokról, jelentkezzen a HVG Munkajog-konferenciájára!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Parkolási bírság

Nagy Norbert

adószakértő

Kampány a dohányzásról leszoktatás miatt

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close