Kiküldetés költségtérítése bérelt autó használata esetén

  • adozona.hu

Egy A nevű vállalkozás tulajdonosának autót bérel. A tulajdonos ezen vállalkozásban a gépkocsit legfőképp munkába járásra használja. A magánszemély egy másik, B nevű vállalkozásban munkaviszonyban ügyvezető, havonta több alkalommal belföldi kiküldetésben van, melyhez az üzemanyagot, az autópálya-matricát a saját pénzén vásárolja meg. Kiküldetésként kifizethető-e, elszámolható-e ezen esetben a magánszemély munkavállalónak a kiküldetés költsége? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Magánszemély saját tulajdonú (zárt végű lízinget és a hozzátartozó kocsiját is ideértve) gépkocsijának használata után kaphat csak költségtérítést útnyilvántartás vagy kiküldetési rendelvény alapján, másik vállalkozás tulajdonában lévő vagy általa bérelt jármű után nem.

A munkáltató köteles megtéríteni a dolgozónak azt a költségét, amely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel [a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 51. § (2) bekezdése]. Ilyen, a munkaviszony teljesítésével kapcsolatban indokoltan felmerülő költség a munkába járással kapcsolatos utazás is, amelynek költségtérítését a 39/2010 kormányrendelet szabályozza. Hogy ennek megfelel-e a tulajdonos munkába járása, azt a rendelet alapján lehet megállapítani, illetőleg kérdés a tulajdonos jogállása is, a munkába járás térítése ugyanis csak a munkaviszonyban állókra vonatkozik.

Üzleti utak (kiküldetés) esetére a megoldás az lehet, ha A társaság bérbe adja időnként az általa is bérelt autót B társaságnak – ha ezt saját bérleti szerződése megengedi –, amikor azt kiküldetési rendelvény alapján a tulajdonos valóban üzleti utakra használja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi gazdaság 2017

Lepsényi Mária

adószakértő

Kedvezményezett kiválás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close