Kiküldetés költségtérítése bérelt autó használata esetén

  • adozona.hu

Egy A nevű vállalkozás tulajdonosának autót bérel. A tulajdonos ezen vállalkozásban a gépkocsit legfőképp munkába járásra használja. A magánszemély egy másik, B nevű vállalkozásban munkaviszonyban ügyvezető, havonta több alkalommal belföldi kiküldetésben van, melyhez az üzemanyagot, az autópálya-matricát a saját pénzén vásárolja meg. Kiküldetésként kifizethető-e, elszámolható-e ezen esetben a magánszemély munkavállalónak a kiküldetés költsége? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Magánszemély saját tulajdonú (zárt végű lízinget és a hozzátartozó kocsiját is ideértve) gépkocsijának használata után kaphat csak költségtérítést útnyilvántartás vagy kiküldetési rendelvény alapján, másik vállalkozás tulajdonában lévő vagy általa bérelt jármű után nem.

A munkáltató köteles megtéríteni a dolgozónak azt a költségét, amely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel [a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 51. § (2) bekezdése]. Ilyen, a munkaviszony teljesítésével kapcsolatban indokoltan felmerülő költség a munkába járással kapcsolatos utazás is, amelynek költségtérítését a 39/2010 kormányrendelet szabályozza. Hogy ennek megfelel-e a tulajdonos munkába járása, azt a rendelet alapján lehet megállapítani, illetőleg kérdés a tulajdonos jogállása is, a munkába járás térítése ugyanis csak a munkaviszonyban állókra vonatkozik.

Üzleti utak (kiküldetés) esetére a megoldás az lehet, ha A társaság bérbe adja időnként az általa is bérelt autót B társaságnak – ha ezt saját bérleti szerződése megengedi –, amikor azt kiküldetési rendelvény alapján a tulajdonos valóban üzleti utakra használja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Parkolási bírság

Nagy Norbert

adószakértő

Kampány a dohányzásról leszoktatás miatt

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Kriptovaluta vállalkozói tevékenységben

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close