hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kiküldetés költségtérítése bérelt autó használata esetén

  • adozona.hu

Egy A nevű vállalkozás tulajdonosának autót bérel. A tulajdonos ezen vállalkozásban a gépkocsit legfőképp munkába járásra használja. A magánszemély egy másik, B nevű vállalkozásban munkaviszonyban ügyvezető, havonta több alkalommal belföldi kiküldetésben van, melyhez az üzemanyagot, az autópálya-matricát a saját pénzén vásárolja meg. Kiküldetésként kifizethető-e, elszámolható-e ezen esetben a magánszemély munkavállalónak a kiküldetés költsége? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

Magánszemély saját tulajdonú (zárt végű lízinget és a hozzátartozó kocsiját is ideértve) gépkocsijának használata után kaphat csak költségtérítést útnyilvántartás vagy kiküldetési rendelvény alapján, másik vállalkozás tulajdonában lévő vagy általa bérelt jármű után nem.

A munkáltató köteles megtéríteni a dolgozónak azt a költségét, amely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel [a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 51. § (2) bekezdése]. Ilyen, a munkaviszony teljesítésével kapcsolatban indokoltan felmerülő költség a munkába járással kapcsolatos utazás is, amelynek költségtérítését a 39/2010 kormányrendelet szabályozza. Hogy ennek megfelel-e a tulajdonos munkába járása, azt a rendelet alapján lehet megállapítani, illetőleg kérdés a tulajdonos jogállása is, a munkába járás térítése ugyanis csak a munkaviszonyban állókra vonatkozik.

Üzleti utak (kiküldetés) esetére a megoldás az lehet, ha A társaság bérbe adja időnként az általa is bérelt autót B társaságnak – ha ezt saját bérleti szerződése megengedi –, amikor azt kiküldetési rendelvény alapján a tulajdonos valóban üzleti utakra használja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Étteremfoglaló áfája

Bunna Erika

adótanácsadó

Importláncügylet (?)

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs