hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ki kérheti sok évnyi bennmaradt szabadságának kiadását, kifizetését?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Az abai polgármester 28 évre visszamenőleg kéri kifizetni a ki nem vett szabadságát a 24.hu-n nemrég megjelent cikk szerint. Vajon van erre lehetőség ilyen hosszú időre visszamenőleg? Miért speciális a polgármester esete a hagyományos munkaviszonyhoz képest? Hogyan rendelkezik hasonló esetről a 15/2017. számú munkaügyi elvi határozat?

Általános szabályok

A szabadság kiadása a munkáltatónak nemcsak joga, hanem kötelessége is. A szabadság időpontját a munkáltató állapítja meg, a munkavállaló meghallgatását követően. Ettől a szabálytól a munkavállaló előnyére el lehet térni, és gyakori eset, hogy a dolgozók maguk dönthetik el egymással egyeztetve, mikor mennek szabadságra.

Ugyanakkor a munkáltató évente 7 munkanap szabadságot – legfeljebb két részletben – a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni, kivétel ez alól a munkaviszony első három hónapja (még akkor is, ha nincs próbaidő kikötve). A munkavállalónak legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie az igényét, a munkáltató pedig a szabadság kezdete előtt legkésőbb tizenöt nappal köteles közölni a munkavállalóval a kiadás időpontját.

A szabadságot úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább tizennégy egybefüggő napra (ebbe beleszámít a heti pihenőnap, a munkaszüneti nap, az egyenlőtlen munkaidőbeosztás szerinti szabadnap is) mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettség alól.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, ki lehet-e venni vagy fizettetni a 28 év alatt ki nem adott szabadságnapokat?

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra. 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close