hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jó az ingyenmunka, csak nehogy sokba kerüljön!

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Nem szeretne adót, járulékot és egyéb közterhet fizetni a szívességi munkáért? Megmondjuk, mire figyeljen, ha családtag, barát, ismerős segít például festésnél, házépítésnél, zöldség- és gyümölcsszüretkor? Jól jöhet az ingyenmunka, csak sokba ne kerüljön!

Családtag, barát vagy ismerős hogyan segíthet be otthon vagy a vállalkozásba jogszerű formában, minél kevesebb anyagi teher mellett? Ennek azért van kiemelt jelentősége, mert a munka törvénykönyve nem tesz különbséget hozzátartozói, rokoni, baráti kapcsolat között, a rendelkezéseit minden esetben be kell tartani, amelyek megtartását a munkaügyi felügyelet ellenőrizheti.

Amennyiben a segítségre ellenszolgáltatás nélkül, önkéntesen és alkalomszerűen kerül sor, szívességi munkáról beszélünk, ahol a munkavégzés alapja nem egy visszterhes szerződéses kötelem, hanem jóbaráti vagy családi kötelék. Eredete egészen a kezdetekig vezethető vissza (kaláka: közös munka), amikor az emberek ellenszolgáltatás nélkül, egymás megsegítésére dolgoztak például a fonóban, egy építkezésen vagy a termény behordásában.

Ha azonban a munkavégzésre rendszeresen kerül sor vagy díjazásért cserébe, már nem beszélhetünk szívességről, hanem munkaviszony jön létre, annak minden tartalmával, előírásaival együtt, beleértve a járulékfizetési kötelezettséget is.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, hol húzódik a határ a szívességi munka és a munkaviszony között! És azt is eláruljuk, mi a legolcsóbb megoldás, ha átlépi a határt.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térítésmentesen kapott termék

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Átalányadózás év közbeni kezdéssel

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close