hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tárgyieszköz-eladás katásoknál

  • adozona.hu

Bevételnek minősül-e a tárgyi eszköz értékesítéséből befolyó összeg a katás egyéni vállalkozónál? Kell-e áfát felszámítani? – kérdezte az Adózóna olvasója. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Autómentős katás egyéni vállalkozó (alanyi mentes) eladná a régi autómentőt 14 millió forintért, és venne egy újat. Ez nem minősül bevételnek, ha jól olvastam, mivel kizárólag üzemi célra szolgáló jármű. Mi van az áfával? Egyáltalán a számlázás hogyan történik, vagy mint magánszemély értékesítheti?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) egyértelműen kisadózói bevételnek tekinti a mindazon tárgyi eszköz értékesítéséből származó bevételt, mely tárgyi eszköz kizárólag a vállalkozási tevékenyéget szolgálta.

Ha tehát a mentőautót kizárólag vállalkozási célból használta, akkor az értékesítéséből származó bevétel kisadózói bevételnek minősül. Ha esetleg nem csupán vállalkozói tevékenység érdekében használta, akkor a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) ingóértékesítésre vonatkozó szabályait kell alkalmaznia, vagyis elkülönülten adózó jövedelemként kell leadóznia.

Ami az áfa kérdését illeti, ha olyan eszközt értékesít, mely alapvetően gazdasági tevékenységet szolgált, vagyis gazdasági tevékenység keretében hasznosult, akkor annak értékesítése is gazdasági tevékenységnek minősül és az értékesítésről számlát kell kiállítania.

Amennyiben a mentőautó az az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) szerint személygépkocsinak minősül, akkor áfamentesen tudja azt értkesíteni.

Az áfa szempontjából nem a forgalmi engedélyben szereplő minősítés, hanem kizárólag a vámtarifaszám az irányadó. E szerint személygépkocsinak csakis a 8703-as vámtarifaszám alá tartozó gépjármű minősül. Ha a gépjármű nem tartozik ezen vámtarfifaszám alá, akkor tehergépjárműnek minősül, és az értékesítés után 27 százalékos áfát kell felszámítania. Ez akkor is igaz, ha ön alanyi áfamentességben részesül, ugyanis tárgyi eszköz értékesítése esetén nem járhat el alanyi áfamentes minőségben.

Hamarosan lejár a türelmi időszak!
2020. július 1-jén lépett hatályba az online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség bővítéséről szóló jogszabály. A NAV meghatározott feltételek fennállásakor 2020. szeptember 30-áig még nem szab ki mulasztási bírságot, ha az adóalany kötelezettségeit nem vagy nem megfelelően teljesíti.
Vásárolja meg az Online adatszolgáltatással összefüggő részletkérdések című webinárium teljes anyagának videófelvételét most 10% kedvezménnyel, 4941 Ft + áfa áron!

Az is igaz viszont, hogy amennyiben a mentőautót áfásan vette, vagyis a vásárláskor áfás számlát kapott, akkor bizonyos esetben lehetősége van a fizetendő áfáját csökkenteni. Mindenekelőtt erre akkor van lehetőség, ha a vásárláskor a felszámított áfát nem tudta levonásba helyezni (mert például alanyi áfamentes volt a vásárlás napján).

További feltétel, hogy a vásárlás (használatba vétel) és az értékesítés között még ne teljen el 60 hónap. Ebben az esetben az értékesítés hónapjára és a 60 hónapos időszakból még hátralévő hónapokra jutó arányos vásárláskori – le nem vont – áfával csökkenteni tudja a fizetendő áfáját.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Kft. és katás vállalkozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó szocho maximum

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs