hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szünetelő katás egyéni vállalkozó tárgyieszköz-értékesítése

  • adozona.hu
4

Alanyi adómentes, katás egyéni vállalkozó szünetelteti a vállalkozását, eközben viszont értékesítené az egyéni vállalkozásban korábban beszerzett tehergépjárművét. Meg kell-e szakítani a vállalkozás szüneteltetését a tárgyieszköz-értékesítés miatt? Kiszámlázható-e adómentesen a tehergépjármű? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Az egyéni vállalkozókról szóló 2009 évi CXV. törvény 18. paragrafusának (3) bekezdése alapján az egyéni vállalkozó tevékenységének szünetelése alatt nem folytathat vállalkozói tevékenységet, új jogosultságot nem szerezhet, új kötelezettséget nem vállalhat a tevékenységéhez kapcsolódóan.

A tárgyieszköz-értékesítés önmagában nem tekinthető vállalkozói tevékenységnek, hiszen a vállalkozás nem ebből a célból jött létre, nem ez jelenti a tevékenységének tartalmát.

Szakértőnk álláspontja szerint szünetelés alatt értékesíthető a tárgyi eszköz (jelen esetben a tehergépjármű). Ugyanakkor gazdasági tevékenység, ha a vállalkozó olyan eszközt értékesít, melyet korábban kizárólag vállalkozási célból szerzett be és csak vállalkozási célra használta.

Emiatt az értékesítésről számlát kell kibocsátania. Tárgyi eszköz értékesítése esetén az alanyi áfamentes adóalany nem járhat el alanyi áfamentes minőségben. Ezért az értékesítés ellenértéke után 27 százalékos mértékű áfát kell felszámítani a számlában.

Ha a tehergépjárművet alanyi áfamentes adóalanyként szerezte be a vállalkozó, és a beszerzéshez előzetesen felszámított áfa kapcsolódott (azaz áfás számla ellenében vásárolta meg a gépjárművet), akkor az értékesítéssel egyidejűleg – bizonyos esetben, meghatározott összegben – utólag le tudja vonni a vásárláskor felszámított áfát.

Az áfatörvény 136. paragrafusának (1) bekezdése értelmében ugyanis, ha az adóalany a tárgyi eszköz üzembe helyezésének hónapjától számított 60 hónapon belül áfafizetési kötelezettség mellett értékesíti a tárgyi eszközt, akkor az értékesítés hónapjára és a 60 hónapos időszakból még hátralévő időszakra jutó arányos előzetesen felszámított áfa pótlólag levonható.

Ha például a tehergépjárművet 2017 márciusában helyezték üzembe, és 2019 májusában eladják, akkor az üzembe helyezés hónapját is figyelembe véve 26 hónap telt el a 60 hónapos időszakból.

A fennmaradó 34 hónapra jutó előzetesen felszámított áfa, azaz a vásárláskor le nem vonható, de a számlán szereplő áfa 34/60-ad része pótlólag levonható.

Végezetül szakértőnk rámutatott arra is, hogy ha a vásárláskor nem merült fel áfa, akkor nem élhet a vállalkozó pótlólagos levonási joggal. Ugyanez a helyzet akkor is, ha az üzembe helyezéstől számítva 60 hónap már eltelt. Nem élhet a pótlólagos levonási joggal a vállalkozó, ha a vásárláskor nem részesült alanyi áfamentességben, ezért az áfát akkor levonásba helyezte.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (4)
Ruszin Zsolt

Az is gond, hogy szünetelés alatt a NAV nem fogad be áfa bevallást.

Ruszin Zsolt

Amikor 2007-ben fogalmazták az alanyi mentesség szabályait, akkor még az átalányadózás forradalmáról szó sem volt. Aztán jött a tetejébe az EV szüneteltetési joga. Azt kell észrevenni, hogy a szabályozás 12 év alatt elavult és ilyen helyzetekre alkalmazhatatlanná vált.

A katásnak nincs vállalkozói vagyona, mert még azt sem tartjuk nyilván, hogy mire költött. Nincs értékcsökkenése, se más, amiből "észlelni lehetne", hogy szüneteltetés alatt mi az a "vállalkozásában" való tárgyi eszköz értékesítés, amire az Áfa tv. 188.§ (3) a) célozgat.

Szipszer Tamás

Tisztelt Ruszin Zsolt!

Álláspontom szerint a szünetelés időszaka alatt értékesített tárgyi eszközök értékesítése gazdasági tevékenységnek minősül, amennyiben azokat kizárólag vállalkozási tevékenység céljából használták. Ez esetben tehát a gazdasági tevékenységet szolgáló vállalkozási vagyon értékesítéséről van szó egy adóalany által, mely az áfa tárgyi hatálya alá tartozó tevékenység. Az Áfa rendszerében ugyanis a szünetelés nem értelmezhető, az áfa törvény a szüneteléshez nem kapcsol semmilyen jogkövetkezményt. Szigorúan áfa szempontjából a vállalkozó adóalanyisága - s ezzel együtt adószáma is fennmarad. Amennyiben Ruszin Zsolt érvelését elfogadnánk, akkor például egy mindössze 1 hónapig szünetelő egyéni vállalkozó áfafizetés nélkül ki tudná vonni a vállalkozásból olyan eszközöket is, melyekkel kapcsolatban a beszerzéskor a levonási jog fennállt.A magyar jogrendszer a 2009 évi CXV törvény alapján tehát lehetővé teszi, hogy egy egyéni vállalkozó deklarálja magáról azt, hogy tevékenységét szünetelteti. Ez azonban nem jelenti áfaalanyiságának megszűnését, vagyis szigorúan áfa szempontból adóalanyisága továbbra is fennáll. Emiatt ha vállalkozásába tartozó, gazdasági tevékenységet szolgáló vagyonát értékesíti a vállalkozó, akkor gazdasági tevékenységet valósít meg,éppúgy mint bármely más adóalany,akik számára ez az áfarendszeren kívüli jogi lehetőség - mármint a szünetelés - jogilag nem biztosított. Az áfa adónem semlegességéből fakadóan sem lenne jogos különbséget tennünk az adóalanyok között e téren. Így a 2009 évi CXV törvény alapján történő "egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetés" nincs és nem is lehet hatással az ügylet jellegére, vagyis arra, hogy a gazdasági tevékenységet szolgáló vagyon áfa szempontjából megszűntnek nem tekinthető adóalany általi értékesítése gazdasági tevékenységnek minősül.

Ruszin Zsolt

Az alanyi mentesség szabályai alapján - álláspontom szerint - csak a vállalkozásban értékesített tehergépjármű esetén kell az áfa köteles szabályokat alkalmazni (Áfa tv. 188.§ (3) a)). A vállalkozás szüneteltetésekor nem áll fenn a "vállalkozás".

Így a tehergépjármű értékesítése "sima" ingóság eladása, áfa nélkül.

Gondolom jövedelem nem keletkezik a használt tehergépkocsi eladásán. Ha mégis, akkor elkérném az egyéni vállalkozó telefonszámát, e-mail címét, mert érdekel az, amikor "nyerni lehet" egy használt tehergépkocsi eladásán.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termékexport de EU-ba történő szállítás

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close