hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ön tudja már, mit választ az eva helyett? Számoljon velünk!

  • adozona.hu
1

A „nyári adócsomag” megszavazásával véglegessé vált, hogy 2020. január 1-jétől megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó. A pillanatnyilag az eva hatálya alatt működő kisvállalkozásoknak legkésőbb év végéig kell dönteniük, hogy a továbbiakban milyen adózási módra térnek át. Számolja ki legújabb kalkulátorainkkal, hogy az ön számára mely adózási forma lenne a legkedvezőbb!

A 2019. évi LXXII. törvény tartalmazza a kisvállalati adó (kiva) és a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szabályainak változásait, az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2019. évi LXXIII. törvény pedig 2020-tól kivezeti az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) a kkv szektor számára választható adózási módok sorából.

Eva – itt a vége
Technikailag is véget ér az egyszerűsített vállalkozói adó pályafutása a magyar adórendszerben.
2019 végén – a kihirdetett törvénymódosítás értelmében – a még az eva hatálya alatt működő vállalkozásoknak át kell térniük más adózási módra, 2020. január 1-jei hatállyal. Ettől a dátumtól kezdődően ugyanis teljes egészében hatályát veszti az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény.

A határidő közeleg,  a nyár elején még evás (18 074) vállalkozásoknak viszont még alig több mint 3 százaléka, mindössze 570 jelentkezett ki mostanáig az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alól.

Azok a vállalkozások, amelyek nem jelzik a NAV felé az év végéig, hogy mely adónemre térnének át az eva helyett, automatikusan besorolódnak vagy a személyi jövedelemadó vagy a társasági adó hatálya alá. A többiek viszont válogathatnak a lehetőségek közül, ideértve a kisadózó vállalkozások tételes adóját, illetve a kisvállalati adót.

Mik a lehetőségek?
A kisvállalkozóknak a működési jellemzőik alapján célszerű választani a fennmaradt lehetőségek közül: kata, kiva, tao, szja.
Ennek eldöntéséhez nagy segítség lehet az Adózóna legújabb kalkulátorainak a használata:
- Kata 2019 kalkulátor
- Kiva-tao 2019 kalkulátor

Számolja ki ingyenes kalkulátorainkkal, hogy mi lenne az ön számára a legmegfelelőbb adózási forma!

>> Tovább a Kata 2019 kalkulátorra

>> Tovább a Kiva-Tao 2019 összehasonlító kalkulátorra

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A Kft-k inkább ne próbálják a KATA-t választani - a cikkben szereplő általános buzdítás ellenére se. Köszi

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magyar munkáltatónak külföldön végzett távmunka

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Műemléképület áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X