hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

NAV: így változott a 19KIVA és a 20KIVA bevallás

  • adozona.hu

A NAV által 2019-re és 2020-ra rendszeresített, a kisvállalati adóról és egyéb kötelezettségekről (társasági adó, innovációs járulék, osztalék utáni adót kiváltó adó, energiaellátók jövedelemadója) szóló bevallások fontosabb változásai 2020. január 1-jétől a következők – írja honlapján a hivatal.

Az adómérték 13 százalékról 12 százalékra csökkent.

A külföldön adóztatható jövedelem kisadózókról szóló törvény szerint meghatározott részének figyelembe vételi szabályai módosultak: a külföldön adóztatható jövedelem meghatározott része már nem a teljes adóalappal, hanem csak a személyi jellegű kifizetéseken felüli módosító tételek egyenlegével szemben számolható el. Tehát a tétel nem a teljes adóalapot csökkenti, hanem kizárólag csak a személyi jellegű kifizetéseken felüli módosító tételek egyenlegét. A csökkentő tétel kiegészült egy új elemmel.

Az energiaellátók számára a 2019. adóévi elszámoló bevalláson, valamint a 2020. adóévi 20KIVA nyomtatványon biztosítják az energiaellátók jövedelemadójának éves különbözetének elszámolását és az adónemben keletkezett előlegkötelezettségüket előremutató esedékességgel (következő adóévek időszakaira) történő ütemezését.

A kivaalany energiaellátókra nem vonatkoznak az energiaellátók jövedelemadójában érvényesíthető egyes tao-kedvezmények, valamint az IFRS-ek, illetve a kapcsolódó kormányrendelet alapján a kedvezményekkel összefüggő uniós adatszolgáltatási kötelezettség teljesítése sem. Az éves elszámolás határnapját követő második hónap első napjától számított 12 hónapos időtartamra vonatkozó energiaellátók jövedelemadó-előleg ütemezésben a résztételek összegét úgy kell meghatározni, hogy a kerekítési szabályok alkalmazásából adódó különbözetet az előleg-ütemezés első kitöltött résztételétől a későbbi résztételek felé haladva egyenletesen szét kell osztani. Ez a számításimód-változás érinti az innovációs járulék negyedéves előlegeit is. A bevallási sémában módosult egyes sorok megnevezése és/vagy tartalma.

A fentiekről részletesebben a NAV honlapján megtalálható kivabevallás kitöltési útmutatójában olvashat – áll a nav.gov.hu-n.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alapítványi óvoda játékbeszerzése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Adóraktári kitárolás "egysége"

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállítási szolgáltatások áfabesorolása

Tüske Péter

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close