hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikorra kell ütemezni a katás bt. végelszámolását?

  • adozona.hu

Mikorra kell időzíteni a katás bt. végelszámolásának kezdő és zárónapját, figyelembe véve a bevételi szempontokat és az elvállalt munkák időigényét? Olvasói kérdésre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Ha szeptember 1. nappal megindítjuk a katás bt. végelszámolását, 150 nap áll rendelkezésre a befejezésre. Ha van megbízó, aki év végéig rendezte már (részben még az év elején, részben az új kataszabályok kihirdetése után) a vállalkozói díjat, akkor ezeket a katás időszak alatt kifizetett munkákat a bt. keretében még elvégezhetem és időzíthetem december 31-ére a végelszámolás záróidőpontját? (Függetlenül attól, hogy már egyéni vállalkozóként el kezdek dolgozni szeptembertől akár ugyanazoknak.) Jól gondolom-e, hogy nem is lehet korábbi a végelszámolás zárónapja, mint ami a felvállalt munkák végdátumaként (december 31.) szerepel, ha nem akarunk szerződéseket bontani, illetve visszafizetni a megrendelőknek? A szeptember–decemberi időszakban már 0 bevétele várható a bt.-nek. Mint felszámoló én sem kapnék semmilyen juttatást (ez rendben?), csak azért tartana az év végéig a végelszámolás, hogy a már felvállalt munkákat a bt. befejezhesse. A megbízásokban való személyes közreműködésért a díjat a bt. felém mint egyedül közreműködő katás beltag felé szintén augusztus 31-éig átutalná, csak a bankköltség és könyvelés fedezete maradna a számlán. Ez rendben? „A végelszámolás megindítását megelőző napon a cég kataalanyisága megszűnik” – írja Szipszer Tamás. Mivel a megszűnő katás bt.-knél fontos, hogy aug. 31-én kataalanyok legyenek, ezek szerint „nem szabad” szeptember 1-jén, csak szeptember 2-án elindítani a végelszámolást?

Kisokos a kataváltozásokhoz című videónkat innen érheti el!

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A végelszámolást szeptember 1-jével indíthatják, ez esetben augusztus 31-én szűnik meg a kataalanyisága a cégnek. A kata alanyiság megszűnésének napján még éppen alkalmazza a katát a cég, tehát szeptember 1. lehet a végelszámolás kezdő napja.

150 nap áll rendelkezésre a végelszámolás befejezésére, vagyis 150 nap alatt kell feltölteni a vagyonfelosztási javaslatot és a taggyűlési határozatot.

Ha a cég szerződéses viszonyban áll december 31-éig, akkor valóban nem lehet a végelszámolást hamarabb befejezni, kivéve ha a szerződést módosítják.

Egyéni vállalkozóként elkezdhet dolgozni leghamarabb az egyszerűsített végelszámolás bejelentésétől kezdődően.

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás és számviteli, adózási teendők

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Transzferár

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Transzferár-kiigazítás egyéb adókban

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink