hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikorra kell ütemezni a katás bt. végelszámolását?

  • adozona.hu

Mikorra kell időzíteni a katás bt. végelszámolásának kezdő és zárónapját, figyelembe véve a bevételi szempontokat és az elvállalt munkák időigényét? Olvasói kérdésre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Ha szeptember 1. nappal megindítjuk a katás bt. végelszámolását, 150 nap áll rendelkezésre a befejezésre. Ha van megbízó, aki év végéig rendezte már (részben még az év elején, részben az új kataszabályok kihirdetése után) a vállalkozói díjat, akkor ezeket a katás időszak alatt kifizetett munkákat a bt. keretében még elvégezhetem és időzíthetem december 31-ére a végelszámolás záróidőpontját? (Függetlenül attól, hogy már egyéni vállalkozóként el kezdek dolgozni szeptembertől akár ugyanazoknak.) Jól gondolom-e, hogy nem is lehet korábbi a végelszámolás zárónapja, mint ami a felvállalt munkák végdátumaként (december 31.) szerepel, ha nem akarunk szerződéseket bontani, illetve visszafizetni a megrendelőknek? A szeptember–decemberi időszakban már 0 bevétele várható a bt.-nek. Mint felszámoló én sem kapnék semmilyen juttatást (ez rendben?), csak azért tartana az év végéig a végelszámolás, hogy a már felvállalt munkákat a bt. befejezhesse. A megbízásokban való személyes közreműködésért a díjat a bt. felém mint egyedül közreműködő katás beltag felé szintén augusztus 31-éig átutalná, csak a bankköltség és könyvelés fedezete maradna a számlán. Ez rendben? „A végelszámolás megindítását megelőző napon a cég kataalanyisága megszűnik” – írja Szipszer Tamás. Mivel a megszűnő katás bt.-knél fontos, hogy aug. 31-én kataalanyok legyenek, ezek szerint „nem szabad” szeptember 1-jén, csak szeptember 2-án elindítani a végelszámolást?

Kisokos a kataváltozásokhoz című videónkat innen érheti el!

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A végelszámolást szeptember 1-jével indíthatják, ez esetben augusztus 31-én szűnik meg a kataalanyisága a cégnek. A kata alanyiság megszűnésének napján még éppen alkalmazza a katát a cég, tehát szeptember 1. lehet a végelszámolás kezdő napja.

150 nap áll rendelkezésre a végelszámolás befejezésére, vagyis 150 nap alatt kell feltölteni a vagyonfelosztási javaslatot és a taggyűlési határozatot.

Ha a cég szerződéses viszonyban áll december 31-éig, akkor valóban nem lehet a végelszámolást hamarabb befejezni, kivéve ha a szerződést módosítják.

Egyéni vállalkozóként elkezdhet dolgozni leghamarabb az egyszerűsített végelszámolás bejelentésétől kezdődően.

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs