hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kisadózó bt. végelszámolás miatti áttérése a tao hatálya alá

  • Magos Zoltánné, adószakértő

Milyen teendői vannak a kisadózó bt.-nek, ha végelszámolás miatt megszűnik? Ismertetjük.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Katv.) 5. § (1) k) pontja szerint a kisadózó vállalkozások tételes adója (kata) szerinti adóalanyiság megszűnik „a végelszámolás, a felszámolás, a kényszertörlési eljárás kezdő időpontját megelőző nappal”.

A kataalanyiság a végelszámolás kezdő időpontját megelőző nappal megszűnik. Az adóalanyiság megszűnéséről az adóhatóság határozatot hoz. A végelszámolás kezdő napjával így a betéti társaság visszatér a társasági adó hatálya alá – és ezzel egyidejűleg a számviteli törvény (2000. évi C. törvény) hatálya alá. Ennek megfelelően, a katás záró bevallást az adóalanyiság megszűnésétől számított 30 napon belül be kell nyújtani és az adót meg kell fizetni. [Katv. 11. § (2)–(3)]

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen kötelezettségei és számviteli feladatai vannak a végelszámolás alatt lévő volt katásnak!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Evás bt. végelszámolása

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Kiskorú gyermek gyámja – pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X