hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Iparűzési adó fizetése, ha a cég év közben tért át a kivára

  • adozona.hu

X. Kft. év közben áttért a kiva szerinti adózásra. Ebben az esetben az iparűzésiadó-előleget miként fizeti, az előző évi hipabevallás alapján, avagy a kiva szerint, illetve kell-e záróbevallást benyújtania a kivaalanyiság előtti időszakra vonatkozóan? Az Adózóna olvasójának kérdésére Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) előírása szerint kisvállalati adóalanyiság keletkezése napjával önálló üzleti év kezdődik. Az üzleti év kezdetét megelőző nappal, mint mérlegfordulónappal üzleti év zárul, mely üzleti évről az adóalanynak a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) általános szabályai szerint beszámolót kell készítenie, és az elkészített beszámolót letétbe kell helyeznie, közzé kell tennie.

A kisvállalati adózásra áttérő adózónak a megelőző adóévről a jogutód nélküli megszűnés szabályai szerint kell a társasági adót megállapítani. Ebből pedig az következik, hogy az adózónak soron kívüli adóbevallást kell benyújtani valamennyi adóról az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) előírása szerint.  

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) szerint a kisvállalati adó hatálya alá tartozó vállalkozó az adó alapját a   Htv. 39. § (1) bekezdésében, vagy a 39/A §-ban foglalt előírások szerint. vagy a kisvállalati adója alapjának 20 százalékkal növelt összege szerint állapítja meg. A választásról a bejelentést kell tenni az adóhatóság felé, legkésőbb az adóévről szóló bevallás benyújtására előírt határidőig. Az adóévről a bevallást az Art. szerint az adóévet követő ötödik hónap utolsó napjáig kell benyújtani.

Ha tehát X Kft 2019-ban év közben tér át Katv. -ben megfogalmazott kisvállalati adózásra, akkor a 2020. május 31-én esedékes iparűzési adóbevallásban kell bejelentenie, hogy az adó alapját mely előírás szerint határozza meg.

[Katv. 19. § (1) bekezdés, 27. §, Art. 52. § (1) bekezdés c) pont, 2. számú melléklet II/A/1/a) Htv. 29/B § (2) és (10) bekezdés]

Megjelent legújabb kiadványunk!

Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel a "Cégek átalakulása és megszűnése" című kiadványt!
A kiadvány sorra veszi a főbb eljárási formákat, döntési szempontokat és feladatokat, gyakorlatias segítséget ad ezzel egy végelszámolás vagy egy felszámolás véghezviteléhez, de segítséget nyújt például abban is, hogy egy beolvadás vagy egyesülés során hogyan kell elkészíteni a vagyonmérleget szabályszerűen.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

A kata új szabályozásának érvényessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Használt termék közösségi beszerzés A60 jelentése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close