hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így változnak a kata szabályai 2021-től – példa a büntetőadóra

  • Szipszer Tamás, adótanácsadó, mérlegképes könyvelő
2

Jelentősen átszabja a katásokra vonatkozó szabályokat a Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló, T/10856. számon benyújtott törvényjavaslathoz a törvényalkotási bizottság által csütörtökön benyújtott összegző módosító javaslat.

módosító indítvány mindenekelőtt szigorítást tartalmaz a kisadózói bejelentések terén. E szerint 2021 január 1-jétől egy adott magánszemély, csakis egyetlen jogviszonyban jelenthető be kisadózóként. Az adóhatóság ennek megfelelően vissza fogja utasítani az adott magánszemély kisadózói bejelentését, ha a nyilvántartásában ezen magánszemély már szerepel kisadózóként. A jogalkotó ezen rendelkezést azzal indokolja, hogy a kataalanyiságból származó előny a továbbiakban ne többszöröződjön.

E tekintetben a tervezet kötelező erővel hívja fel a már 2021. január 1. előtt nyilvántartásba vett kisadózókat arra, hogy 2021. január 1-jéig meg kell felelniük annak a rendelkezésnek, hogy csakis egyetlen jogviszonyban lehetnek kisadózóként nyilvántartva. Ha ezt a kisadózók nem teszik meg, akkor az adóhatóság 2021. január 1-jével visszamenőleg határozatban törli a kisadózói státuszt a legkorábban kezdődött kisadózói jogviszony kivételével.

További korlátozó rendelkezésként a javaslat előírja, hogy ha a bevételt juttató szervezet és a kisadózó vállalkozás egymással kapcsolt vállalkozási viszonyban állnak, akkor a kifizetett összeg 40 százalékát kiegészítő adóként kell a kifizetőnek lerónia, a bevétel juttatását követő hónap 12-ig napjáig. A kifizető kapcsolt vállalkozás ezzel egyidejűleg havi adatszolgáltatásra is kötelezett, melyben a bevételben részesülő kisadózó vállalkozás nevét, címét és adószámát tünteti fel. Kapcsolt vállalkozás fogalmánál ez esetben is a társaságiadó-törvény szerinti meghatározott vállalkozásokat kell érteni.

Ha a kisadózó külföldi személynek minősülő kapcsolt vállalkozástól szerez bevételt, akkor a 40 százalékos mértékű kiegészítő adót neki magának kell megfizetnie a bevétel megszerzését követő hónap 12. napjáig.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben – egyéb módosítások bemutatása mellett – példával is szemléltetjük a 40 százalékos adóra vonatkozó speciális szabályokat.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasó!

Molnár Patrícia (adózóna.hu)
(Kijelentkezés)

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Üdvözlettel az Adózóna csapata

COMLAN

"Az éves keretösszeg a nők kedvezményes nyugdíja mellett dolgozók számára okafogyottá válik, mivel a nyugdíj melletti munkavégzéssel bármely jogviszonyban szerzett kereset járulékmentes lesz.

A megszűnő korlátozás szerint annak a kedvezményes nyugdíjban részesülő hölgynek a részére, akinek a nyugdíja mellett végzett munkájából származó, nyugdíjjárulék alapját képező keresete az év első napjától számolva meghaladja a minimálbér havi összegének tizennyolcszorosát (ez az éves keretösszeg), az annak elérését követő hónap első napjától az adott év december 31-éig, de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig a nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell.

Az éves keretösszegbe nem számít bele a közalkalmazottként és egyéb közszolgálati jellegű jogviszonyban szerzett kereset, hiszen annak időtartamára a nyugdíjat eleve szüneteltetik.

A NŐK KEDVEZMÉNYES NYUGDÍJA MELLETT AZ ÚJ SZABÁLY SZERINT MÁR BÁRMILYEN JOGVISZONYBAN - NEM CSAK MUNKAVÁLLALÓKÉNT, HANEM PÉLDÁUL MEGBÍZOTTKÉNT, VÁLLALKOZÓKÉNT IS - KORLÁTOZÁS NÉLKÜL LEHET KERESNI A VERSENYSZFÉRÁBAN 2020. JÚLIUS 1-JÉTŐL.

Továbbra is fennmarad azonban a korhatár előtti ellátásuk vagy a szolgálati járandóságuk mellett dolgozó személyek járulékalapot képező kereseteire vonatkozóan az éves keretösszeg korlátozás - hívja fel a figyelmet a szakértő."

Kérdésem az lenne, hogy 57 éves KATA-s vállalkozó nő, aki 40 éves munkaviszonnyal rendelkezik és nyugdíjas lesz 2021-ben, rá továbbra is vonatkozik-e a keresetkorlát, mert számomra nem derül ki egyértelműen a fentiekből.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Plugin hibrid személygépkocsi

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szolgáltatás exportja

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close