hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áttérés tao.-ról kivára, katára: adóalap-kedvezmények sorsa

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Közeledik 2019. május 31., amely nemcsak a 2018. évre vonatkozó 1829-es számú társaságiadó-bevallás benyújtásának határideje a naptári év szerint működő adózóknál, hanem a jelzett dátumig kell beadniuk – egyebek mellett – a 1871-es számú elszámoló bevallást is egyes adózóknak.

A 1871-es számú elszámoló bevallást azon adózóknak kell benyújtaniuk, amelyek

– vagy soron kívüli eseménnyel érintettek (például végelszámolási eljárás hatálya alá kerültek, vagy végelszámolási eljárásuk befejeződött; felszámolásukat rendelték el; felszámolás vagy végelszámolás nélkül szűnnek meg; átalakulás, egyesülés vagy szétválás útján szűnnek meg, kényszertörlési eljárás alá kerülnek stb.), vagy

– társasági adóalanyiságukat megváltoztatva

› a kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adózást (kata), vagy a kisvállalati adóalanyiságot (kiva) 2018-ban évközben vagy 2019. január elsejétől, vagy

› az evaalanyiságot 2019. január elsejétől választották.

Azok az adózók, amelyek 2018-ban, 2019. január 1-jén áttértek a kata, a kiva vagy az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá, a 2018. évi kata/kiva/evakötelezettségükről a 1871-es számú bevallásban a társasági adóalanyiság megszűnésének hónapját követő ötödik hónap utolsó napjáig kötelesek elszámolni. Eszerint azoknak az adózóknak kell az adónemváltás okán 2019. május 31-ei dátummal beadniuk a 1871-es számú adóbevallást, amelyek 2019. január 1-jei hatállyal léptek át a tao.-ról a katára/kivára/evára. Értelemszerűen, ha egy korábban társasági adóalanyként működő társaság a 2018. év közben lépett át a kata vagy kiva hatálya alá, a rá vonatkozó beadási határidő már lejárt (például 2018. december 1-jei áttérés esetén 2019. április 30-ával).

Cikkünk témája azokat az adózókat érinti, amelyek 2019. január 1-jével tértek át a társasági adó alól a kisvállalati adó vagy a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá, és korábban a tao.-alanyiságuk időszakában olyan, a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) által biztosított adóalap-kedvezményt (kedvezményeket) érvényesítettek, amelyek tekintetében a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) a kata/kiva hatálya alá történő átlépés kapcsán választási lehetőséget kínál:

– az érintett kedvezményeket az adózó „leadózza” a társasági adó szabályai szerint, vagy

– úgy dönt, hogy a jogszabályilag rögzített ún. „figyelési időszak” alatt továbbra is – kisvállalati adóalanyként, vagy kata-alanyként – teljesíti az érintett kedvezményre előírt feltételeket.

Ezen kedvezményes szabályok közös jellemzője, hogy valamennyinél elő van írva többéves időszak, amelynek vonatkozásában eleget kell tenni a kondícióknak (ez jelenti a figyelési időszakot).

Írásunkban nem érintjük azokat az adóalap-korrekciókat, amelyeknél a korábbi társasági adóalanynak döntési kompetenciája nincsen, és kötelezően alkalmazandók [Tao. tv. 16. § (1) bekezdés c) pont cb)-ce) alpontjaiban, ci)-ck) alpontjaiban rögzített, adózás előtti eredményt módosító tételek].

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a részleteket!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tőkebevonás kezelése kilépő tag miatt

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ültetvény

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Parkoló értékesítése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close